Světec se stal v Dalešicích předmětem sporu

Dalešice - Velmi neobvyklý spor vede obecní úřad v Dalešicích na Třebíčsku s jedním z tamních obyvatel. Bojuje se o obecní sochu svatého Jana Nepomuckého. Ta totiž stojí na soukromém pozemku u rodinného domu, obec ji ale chce přestěhovat.

Socha jednoho z patronů českých zemí a mučedníka Jana Nepomuckého stojí na pozemku před domkem Ivo Blechy už více než tři sta let. Přežila tu i období vlády komunistů, teď se ale stala cílem ostrého sporu. Obec ji chce nechat zrestaurovat a přestěhovat, pan Blecha je ale proti. 

Socha je zapsaná i na seznamu národních památek. Přestěhovat by se měla jen pár metrů před plot, na obecní pozemek. A právě to Blechovým vadí, socha by jim prý na novém místě překážela. „Teď stojí tady před verandou, kde mi absolutně nevadí, a když se posune o šest metrů dál, tak mi zadělá výhled z obýváku,“ vysvětlil majitel domu Ivo Blecha. 

Obec si ale stojí za svým. A opírá se i o posudek Krajského úřadu. „Za rozhodnutím krajského úřadu je lepší zpřístupnění památky veřejnosti, vhodnější estetické uplatnění v pojetí prostranství a patrně i bezproblémovější údržba,“ argumentovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Radní navíc argumentují tím, že chtějí naplnit literu zákona, podle níž by měly obecní stavby stát na obecním pozemku. Ivo Blecha přitom nabízí, že pozemek pod sochou radnici věnuje zadarmo, starosta ale trvá na přemístění. „Pokud by s tím nesouhlasil, tak to už budeme muset řešit soudně občanskoprávním sporem,“ varoval starosta Dalešic Jaroslav Zadražil (KDU-ČSL). 

Do sporu se majitel domku pustit nechce. „Já se nebudu soudit, to si myslím, že je zbytečné,“ uvedl Blecha. Obec má v záloze ještě jedno mimosoudní řešení - sochu kvůli renovaci musí z pozemku vyzvednout tak jako tak a po opravě ji už do zahrady Blechových podle všeho nevrátí.