Přerov odložil referendum o spalovně na příští rok. Chybí zásadní informace

Přerov – Vedení přerovské radnice odložilo referendum o výstavbě spalovny v Přerově na příští rok. Původně se ke stavbě měli obyvatelé vyjádřit ještě letos na podzim. Podle radnice ale chybí k rozhodnutí zásadní informace.

Jako nejvhodnější místo pro vybudování spalovny v Olomouckém kraji vyplynul Přerov ze studie, kterou si nechal vypracovat kraj. Proti záměru se hned postavilo mnoho lidí.

„S ostatními politickými stranami jsme se dohodli, že referendum uspořádáme nejdříve v prvním pololetí roku 2014, a to jen v případě, že Přerov bude doopravdy reálným adeptem na výstavbu spalovny,“ uvedl primátor Jiří Lajtoch z ČSSD. Podle jeho náměstka Michala Záchy z ODS není zatím jasné, kde by mělo zařízení stát, jaký objem odpadu by mělo zpracovávat a jak by byla vyřešena doprava. „Dokud nebudeme mít reálnou představu a tu nepředstavíme lidem, bylo by jakékoliv hlasování neférové. Nevím, o čem by hlasovali,“ řekl Zácha.

Tyršův most v Přerově
Zdroj: ČT24/Klub Za starou Prahu

Názor vedení města podpořili politologové. Radnice zamítla i myšlenku spojit referendum s chystanými předčasnými volbami, protože hlasování by se tím prodražilo. Podle předběžných odhadů by jednodenní referendum mělo stát zhruba jeden milion korun. Podle právničky města Jany Hrubé je jednou z podmínek účast alespoň pětatřiceti procent oprávněných osob zapsaných v seznamech.

Krajská studie vybrala pro spalovnu čtyři lokality. Na prvním místě se umístil areál teplárny v Přerově, ve hře byla i Mohelnice či cukrovar v Prosenici na Přerovsku. Podle hejtmana Jiřího Rozbořila kraj zatím žádné nové kroky nepodnikl. Přerov ale zůstává na prvním místě.

O spuštění spalovny kraj uvažuje kolem roku 2018. Nakládání s odpady začal řešit i proto, že v roce 2023 zákon zakáže ukládat odpady do země. Proti studii kraje v minulosti vystoupili ekologové, loni v dubnu se proti záměru postavili i mnozí Přerované. Na protest vznikla občanská iniciativa, na svou stranu získala i zástupce České lékařské komory. Mnozí obyvatelé města se obávají, že spalovna zhorší ovzduší a zatíží dopravu. V Olomouckém kraji je čtrnáct skládek komunálního odpadu. Podle zástupců kraje je to ten nejhorší způsob nakládání s odpady, který nemá dlouhou budoucnost.