Postižený mladík podal žalobu na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Brodek u Prostějova - Třiatřicetiletý Jakub Vevera z Brodku u Prostějova podal žalobu na ministerstvo práce a sociálních věcí. Mladíkovi, který je po mozkové obrně a v osmnácti letech navíc ztratil zrak, stát teď totiž snížil příspěvek na péči o osm tisíc korun. Podle ministerstva ale může ještě využít i takzvané přezkumné řízení.

Jakub Vevera se narodil předčasně s dětskou mozkovou obrnou, od svých osmnácti je úplně slepý. Neobejde se bez asistence dalšího člověka. Přesto mu úředníci snížili stupeň invalidity ze čtverky na dvojku. Důsledkem je skutečnost, že místo dvanácti tisíc dostává jen čtyři.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Já si sám neumyjI hlavu, sám se neoholím a oni mi do posudku napíší, že si sám uvařím. Rozhodli od stolu. Oni to opravdu berou jako na běžícím pásu,“ vyjádřil své rozhořčení Jakub Vevera.

Aby se stav Jakuba Vevery nezhoršoval, jezdí dvakrát ročně na měsíční rehabilitace do prostějovské nemocnice.

„Je to těžké postižení, bohužel potřebuje asistenci druhého člověka a ty finanční prostředky jsou jedním ze způsobů, jak mu dopomoci k ulehčení života. Myslím, že tady by to chtělo ještě přehodnotit,“ uvedl Petr Konečný, primář Centra léčebné rehabilitace, nemocnice Prostějov.

Jakub si nemůže přivydělat jako ostatní lidé. Pracovat by přitom chtěl, s jeho postižením je ale shánění práce nesmírně těžké. Pracovat totiž může jenom z domu, nebo ho musí pokaždé někdo odvézt a znovu přivézt. A to stojí peníze.

„Kdybych neměl maminku, tak nemám šanci přežít. Můj sen je učit nevidomé lidi na počítači a k tomu si dělám speciální zkoušky. To je celosvětový mezinárodní certifikát,“ uvedl Jakub Vevera.

„Čtyři tisíce je málo, já to doplácím ze svého. Kdyby zaplatil inkaso, tak mu nezůstane na jídlo. Nerada bych, aby skončil v ústavu,“ uvedla nevlastní matka Jakuba Helena Burianová.

Podobně úředníci chtěli připravit o peníze i Miroslava Langera.

„Úředníci i posudkový lékař se mnohdy rozhodnou podle svých dojmů. Vím to, protože když jsem byl u svého posudkového lékaře, měl už napsané rozhodnutí. Je potřeba se nedat, pokud je člověk v právu,“ komentoval případ Miroslav Langer, předseda Spolku Trend vozíčkářů Olomouc.

Proto se Jakub obrátil přímo na soud. Na ministerstvo podal žalobu.

„V přezkumném řízení se zabývá komise z ministerstva i experti, jestli nedošlo k nějakému pochybení,“ uvedla Štěpánka Filipová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Úředníci na ministerstvu zároveň chtějí, aby se lidé s postižením dozvěděli co nejdříve, jestli mají na peníze nárok nebo ne. Návrh na zrychlení těchto přezkumných a odvolacích procesů by měl být hotový v září.

Vydáno pod