Prostějovský klub hledí do budoucna, pomáhají i ex-ligoví profesionálové

Praha – Ačkoliv doposud „jen“ třetiligový, cílí Prostějov i na vyšší patra fotbalové pyramidy. Po převzetí novým majitelem v roce 2006 vstoupil 1. SK Prostějov do nové etapy své historie, v níž důležitou úlohu hrají bývalé ligové hvězdy – v obraně nastupují Tomáš Hunal s Petrem Pavlíkem, kreativní roli ve středu pole sehrává Lukáš Zelenka, na soupisce jsou i další hráči s kvalitní fotbalovou minulostí. Na Hané se však ex-ligoví profesionálové snaží i předávat své letité zkušenosti tak, aby v příštích sezonách už kádr tvořili z většiny prostějovští odchovanci.

Zkušení hráči, mezi něž mimo výše zmíněných patří například Tomáš Bureš a Michal Pospíšil, mají dohromady na svém kontě přes tisíc ligových zápasů. „Je určitě nezvyklé, že třetiligové mužstvo má tolik startů,“ říká Pavlík. Počtem utkání v nejvyšší tuzemské soutěži totiž Prostějov převyšuje i Bohemians 1905, každá řada moravského mužstva má alespoň jednoho ex-ligového hráče.

Petr Pavlík:

„Po konci sezony mi v Jablonci bylo naznačeno, že se kádr bude omlazovat. Dal jsem si chvíli na rozmyšlenou, čekal jsem i na nabídku z ligy, která ale nepřicházela. Pak přišel veliký zájem z Prostějova, který jsem akceptoval. Byli tady i kluci, které jsem znal, což hodně přispělo k mému angažmá zde. Už jsem tady rok, jsem spokojený a jdeme na další sezonu.“

V Prostějově museli vyřešit situaci, kdy hráči jako třeba Petr Pavlík na Hanou dojíždí. Na druhou stranu pak někteří z místních hráčů musí skloubit tréninkovou zátěž s prací. Kompromis však byl nalezen: „Myslím, že jsme našli společný model. Přichází (kvůli dojíždění) o jeden nebo dva tréninky. Trénují ale třikrát týdně, v tomto si myslím problém není.“ Zdeněk Kofroň, druhý brankář Prostějova, si zase pochvaluje interakci se slavnějšími spoluhráči. „S Tomášem Burešem máme společné tréninky, ukazuje mi mé nedostatky,“ říká mladý brankář.

Lukáš Zelenka:

„Skončil jsem v maďarském Honvédu, nyní tu jsem díky Michalu Pospíšilovi, který si také hledal angažmá. Volal mi přes trenéra Juru, trochu jsem váhal - chtěl jsem se i trochu uklidit, toho stresu již na mě bylo moc. Zázemí a vše kolem mě velmi zaujalo, tak jsem si říkal, proč ne.“

Práce s mládeží a výchova fotbalových nadějí není jen aspirací do budoucna, naopak – Prostějov se snaží využít zkušeností svých hráčů a alespoň částečně jejich kvality přenést na mládež. K tomu navíc sami hráči přispívají tím, že se ujímají i trenérských povinností. „Tomáš Bureš trénuje napříč všemi kategoriemi, snaží se i další hráči. Je to jeden z našich záměrů a myslím, že se nám to daří,“ uzavírá trenér mužstva František Jura.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)