Historici objevili trosky sovětského bombardéru

Ostrava – V Kobeřicích na Hlučínsku vykopali vojenští historici zbytky bombardéru Rudé armády. Stroj Petljakov poslalo k zemi německé dělostřelectvo koncem druhé světové války. Jde o jeden z největších nálezů trosek sovětského letadla na území České republiky.

Osobní věci posádky, například kombinačky, řetízek, kopejka a kus kukly, pod zemí zůstaly dlouhých osmašedesát let. Spolu s nimi dnes historici objevili také ostatky letců. A i ze samotného stroje se toho zachovalo poměrně dost. „Tady je hlavní kolo podvozku a tohle je pneumatika s dochovaným nápisem Gumný Závod,“ ukazuje historické artefakty vojenský historik z Muzea městyse Suchdol nad Odrou Petr Bartošík.  

Bombardér Petljakov sestřelili Němci v březnu roku 1945. Vzpomíná si na to i František Vehovský, který pomáhal místo dopadu letounu najít. „Těch letadel letělo asi třicet až čtyřicet. Tatínek mi říkal, že jedno dostalo zásah. Viděli jsme to letadlo, jak padá k zemi,“ vzpomíná na událost František Vehovský. 

Podle historiků se v blízkém okolí zřítily ještě další dva letouny stejného typu. Vypátrat, kteří konkrétní letci spadli s právě objeveným strojem, proto není jednoduché. „Sovětští vojáci neměli běžně identifikační známky, měli jen papírové doklady, které se většinou za ta léta nedochovaly,“ říká Petr Bartošík. 

První ze tří letounů našli vojenští historici loni na podzim asi dva kilometry od Kobeřic. Po tom posledním zatím stále pátrají.

Vykopaný bombardér (zdroj: ČT24)