Rittig: Peníze z dopravního podniku neinkasuji

Praha – Vlivný pražský lobbista Ivo Rittig odmítá tvrzení, že by inkasoval 17 haléřů z každé jízdenky Dopravního podniku Praha (DPP). Rittig to uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci přitom z jízdenek prostřednictvím firmy na Panenských ostrovech získal už desítky milionů korun. Policie Rittigovu roli ve finanční chobotnici DPP prověřuje od loňského roku, obviněn ale dosud nebyl.

Jízdenky pro DPP tiskne společnost Neograph, podle Nadačního fondu proti korupci ale získala zakázku jen pod podmínkou, že polovinu z ceny každého lístku odvede na Panenské ostrovy firmě Cokeville Assets. Právě smlouva mezi Cokeville Assets a Ivo Rittigem potom podle protikorupčního fondu naznačuje, že by měsíčně měly čtyři miliony korun končit právě u pražského lobbisty s trvalým bydlištěm v Monaku.

„To je kauza, která je velmi dobře zmapovaná, na kterou existují velmi dobré důkazy,“ říká někdejší ředitel civilní rozvědky Karel Randák a šéf Transparency International David Ondráčka dodává: „Vždycky si vytvářel poměrně sofistikované krytí pro svoje obchody, měl kolem sebe řadu advokátů nebo poradců, kteří mu pomáhali vytvářet pavučinu neprůhlednosti.“

Rittig: Žádný příběh jsem neorganizoval

Rittig ovšem jakoukoli vazbu na pražský dopravní podnik odmítá. „Nestojím za žádnou firmou, která měla provize na dopravním podniku, ani jsem neorganizoval jakýkoli příběh, co se týče lístků,“ prohlašuje.

Argumentuje mimo jiné tím, že proti němu dosud nevykročily ani orgány činné v trestním řízení, ačkoli možný podíl Ivo Rittiga na praní špinavých peněz a manipulaci veřejných zakázek prověřuje policie více než rok a půl. „Obviněn nejsem, nejsem ani zažalován - na rozdíl od pana Randáka, který obviněn a zažalován je…,“ konstatuje Rittig s odkazem na to, že se s Randákem soudí bývalá šéfka sekretariátu premiéra Jana Nagyová, a to kvůli zveřejnění jejích výplatních pásek.

Rittig se přitom ocitl v hledáčku policistů i letos na jaře; při rozsáhlé razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kriminalisté prohledávali i jeho pražské sídlo, přičemž hlavní linie celého vyšetřování směřovala k prorůstání podnikatelských struktur do financí hlavního města. Jestli se na základě zjištění po červnové razii schyluje k tomu, aby byl Ivo Rittig obviněn, ale nechce státní zastupitelství zveřejnit. „V tuto chvíli nemám pro média žádné informace,“ napsal dozorující státní zástupce Ivo Ištvan.

Reportáž Jiřího Hynka a Pavla Schröttera (zdroj: ČT24)