Tisíce lidí dorazily na orelskou pouť na Hostýně

Hostýn - Tisíce poutníků dnes zaplnily prostor před mariánskou bazilikou na svatém Hostýně. Připomněly si tak 104. výročí vzniku sportovní organizace Orel. Pouť se uskutečnila u příležitosti 70. narozenin kardinála Dominika Duky a 65. narozenin arcibiskupa Jana Graubnera.

Slavnostní průvod s orelskými prapory zahájil pro kdysi zakázanou sportovní organizaci Orel největší událost roku - orelskou pouť na svatém Hostýně. Hlavními hosty byli kardinál Dominik Duka a arcibiskup Jan Graubner. Pro tisíce poutníků by byla mariánská bazilika příliš malá, proto se mše svatá uskutečnila venku. 

Letos si Orel připomíná 104. výročí svého založení. Kardinál Duka i arcibiskup Graubner organizaci podpořili i připevněním štítků se svým jménem na žerď orelského exilového praporu. „Organizace, která vznikla ze silné myšlenky, dovedla chytit za srdce lidí a vybudovat atmosféru rodiny,“ uvedl arcibiskup Jan Graubner. 

Hovoří starosta sportovní organizace Orel Stanislav Juránek (zdroj: ČT24)

V roce 1947 se na Hostýně uskutečnila největší orelská pouť, tehdy se jí zúčastnily desetitisíce lidí. Právě tady dal Orel hlasitě najevo, že s nástupem totalitního režimu nesouhlasí. O rok později musel spolek ukončit svou činnost. „Mnoho našich lidí bylo zavřeno a také třeba můj strýc byl 11 roků ve vězení,“ svěřil se starosta sportovní organizace Orel Stanislav Juránek. 

Svou činnost Orel obnovil až po pádu komunismu v roce 1990. Dnes má na 20 tisíc členů a zájem o něj ze strany veřejnosti neustále roste.