Hefaiston přilákal na Helfštýn téměř deset tisíc lidí

Týn nad Bečvou – Dvaatřicátý ročník mezinárodního setkání kovářů z celého světa na hradě Helfštýně na Přerovsku si nenechalo ujít na 9500 lidí. Na hrad přijeli mistry černého řemesla obdivovat lidé ze všech koutů kraje, nechyběli však i návštěvníci z ostatních míst republiky či zahraničí.

„S návštěvností jsme spokojeni letos nadmíru, přišlo přes 9500 lidí. Na Hefaiston letos dorazilo celkem 493 kovářů z celého světa. Rekordní počet to nebyl, přivezli s sebou však nejvíce děl, celkem 318 exponátů," řekl kastelán hradu Jan Lauro. Na středověký hrad dorazili například mistři černého řemesla z Izraele, Pensylvánie či severní Karolíny. Nejdále to měla na Helfštýn trojice kovářů z Austálie.

Setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

„Špičkových kovářských děl na Hefaistonu bylo velké množství," podotkl kastelán. Největší oblibu návštěvníků získaly dvě monumentální figury Michala Ptáčka, stejně jako porotu zaujaly lidi i špičkové plastiky kovářů z Milostovic u Opavy.

Setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Při zahájení v sobotu byl odhalen monumentální pták. Plastiku kovali na hradě během uplynulého Kovářského fóra mistři z Izraele. „Je to krásná věc, plastika je nakonec vyšší než tři metry. Umístíme ji před hradní kancelář," řekl kastelán. Plastika je dílem Kheira a Mohammeda Akera, Palestinců žijících v Izraeli.

Setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Pro kovářské mistry byla na třetím nádvoří připravena historická kovárna, vystačit si museli se základním vybavením. S tématikou okřídlených tvorů pracovali bratři Akerovi již v předchozích ročnících mezinárodního setkání kovářů Hefaiston.

Setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Umělečtí kováři, které doprovázejí také výtvarníci, designéři či architekti, se na Helfštýně setkávají od roku 1981, letos to tak bylo po dvaatřicáté. „Samotné gró Hefaistonu zůstává stejné - je to výstava pod širým nebem a práce na venkovních pracovištích. To je to, co dělá Hefaiston Hefaistonem. Letos jsme navíc vymysleli první světový kovářský trojboj. Šlo o kratochvíle jako házení kladivem či strefování se podkovou na cíl," uvedl kastelán. Přehlídku výjimečně doplnil také koncert.

Setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala světově uznávaná akce kovářů. Letos na historii kovářského sympozia upozorňovala návštěvníky také expozice, jež je na hradě otevřena po celou turistickou sezonu. Zachycuje nejzásadnější okamžiky Hefaistonu za dobu jeho trvání.