Brno zprovoznilo obří retenční nádrž za půl miliardy

Brno – Obří retenční nádrž v Jeneweinově ulici v Brně byla slavnostně uvedena do provozu. Stavba za více než 580 milionů korun bude při vydatných deštích zachytávat znečištěnou vodu, která se dosud vlévala do řeky Svratky. Zásobník, který pojme až 8 600 metrů krychlových vody, se stavěl dva roky.

Nenápadná stavba na pohled, ale obří prostory a technologie pod zemí – nová retenční nádrž v Jeneweinově ulici v Brně pomůže vyřešit desetiletí trvající problém. Kmenová kanalizační stoka B, na které je nádrž umístěna, svádí splašky z převážné části středu města.  Pokud ale prší příliš a kanalizace nestíhá, znečištěná voda končí v řece Svratce. 

O nádrži hovoří stavbyvedoucí Martin Doubek (zdroj: ČT24)

To by se ode dneška mělo změnit. Nadbytečnou vodu zachytí právě obří zásobník, který vyrostl 31 metrů pod zemí. Vydatný déšť zalije Brno průměrně 85krát do roka a v 31 případech jednotná kanalizace nestačila vodu pojmout. „První splachy, kdy voda spláchne prach a nečistoty, a také splaškové vody zůstanou ve střední části nádrže, kde se budou přečerpávat na čistírnu. A v zásadě čistá voda bude přepadávat do řeky,“ vysvětlil přínos nové stavby generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Ladislav Haška. 

Před projektováním nádrže odborníci vyhodnocovali její velikost. Nakonec pod zemí vznikly obří prostory, které pojmou přes osm a půl tisíce kubíků vody. „Předpokládá se, že při této velikosti nádrže by mohlo dojít zhruba k pěti přepadům ročně z předcházejících třiceti,“ dodal Haška. V těchto případech ale už do řeky půjde jen čistá voda. 

Stavba, jejíž vybudování přišlo na 580 milionů korun, začala v roce 2011 u soutoku Svratky se Svitavským náhonem. „Kdybych počítal i přípravu, tak je to minimálně deset roků. Kdybych to bral od doby vzniku projektu, tak to byl rok 2010,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). 

Nová retenční nádrž bude ode dneška sloužit pro čtvrtinu Brna - stoka začíná v Žebětíně a ústí do čistírny v Modřicích. „Bez ní bychom vůbec nemohli uvažovat o rozvoji Jižního centra a de facto města Brna,“ uzavřel primátor.

Kanalizační síť v Brně

Brno má dvojí systém kanalizace. Ta splašková odvádí splašky do čističky. Vodu ze střech, silnic i dalších zpevněných ploch pak dešťová kanalizace odvádí jiným potrubím do toků. V mnohých ulicích je však kanalizační potrubí postaveno jako jednotné. V době sucha tak voda plyne do čističky, při intenzivnějších srážkách však systém není schopen její množství zvládnout a smíšená voda přepadá v Komárově do Svitavského náhonu a odtud teče do Svratky.  

Vydáno pod