Dva narkomani z Bruntálska se zodpovídají z loupežné vraždy důchodce

Ostrava - Ostravský krajský soud se zabývá případem loupežné vraždy jednasedmdesátiletého muže ze Svobodných Heřmanic na Bruntálsku. Ze zločinu, který se stal loni v prosinci, jsou obžalovaní dva mladí narkomani - Milan Klapetek a Martin Lebeda.

Podle obžaloby si mladíci důchodce vyhlédli, že ho oloupí. Mysleli si, že má u sebe větší sumu peněz. Sehnali si i malorážkovou pistoli a domluvili se, jak proniknou do jeho bytu. Věděli, že je nedůvěřivý. Lebeda se schoval za roh, ozbrojený komplic zazvonil u dveří. Vymyslel si, že potřebuje vodu do chladiče auta. Když muž otevřel dveře, Klapetek vešel násilím za ním, Lebeda ho následoval.

Žalobce je přesvědčený, že Klapetek pak z bezprostřední blízkosti střelil důchodce do hlavy. Když těžce raněný muž upadl na zem, lupiči začali prohledávat dům. Raněný se ještě vzchopil, postavil se na nohy a dovlekl se do vyššího patra. Jeden z obžalovaných ho však znovu střelil do hlavy. „Z domu obžalovaní odnesli sedm tisíc korun, DVD přehrávač a radiomagnetofon,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Zdůraznila, že krvácejícího muže nechali bez pomoci ležet v domě. Trvalo několik hodin, než zemřel. Tělo našla mužova sousedka až následujícího dne.

Policistům trvalo čtrnáct dnů, než útočníky dopadli. Oba se jim přiznali. Lebeda však tvrdil, že byl opilý a nevěděl, co dělá. Klapetek zase vypovídal, že nechtěl muže zabít. Zbraň prý vystřelila nešťastnou náhodou. I když obžalovaní tvrdí, že to byl exces, mají na svědomí také jednu důchodkyni z Horních Životic, kterou dlouhodobě trýznili, bili a okrádali. Hrozí jim až dvacet let vězení.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)