Bronzoví Cyril a Metoděj se vrátili na beskydský vrchol

Frenštát pod Radhoštěm - Na beskydský vrchol Radhošť se vrátilo opravené bronzové sousoší svatého Cyrila a Metoděje, které tam stojí od roku 1931. Jeho autorem je rodák z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku Albín Polášek, který ho daroval Matici Radhošťské. Ta nyní obnovila i schránku s odkazem budoucím generacím, která je ukrytá v soše.

„Nechali jsme udělat novou schránku. Dovnitř jsme vložili původní materiály – knihu O památném Radhošti a kopii plakátu, který tam byl od roku 1931. Přidali jsme pamětní medaile a propagační materiály okolních obcí,“ uvedl předseda Matice Radhošťské Drahomír Strnadel.

Schránka je vyrobena tak, aby materiály v ní vydržely co nejdéle. „Je z odolného nerezového plechu, je z ní vysátý vzduch, navíc je naplněna dusíkem,“ popsal Strnadel.

Sousoší bylo z Radhoště odvezeno v červenci. Opravit potřebovala samotná socha, ale především podstavec.Stálo to kolem sto padesáti tisíc korun.

Svatý Cyril drží rozevřenou knihu, ve které jsou hlaholicí napsána první věta evangelia svatého Jana - Na počátku bylo slovo. Svatý Metoděj ukazuje na písmo a pozdvihuje trojramenný byzantský kříž.

Sousoší je duté, přes dva a půl metrů vysoké a osm set kilogramů těžké. Podstavec měří metr a šedesát centimetrů a je ze žuly. Na místě věrozvěstů stál od roků 1735 kříž, nejprve dřevěný, pak kamenný. Hned vedle je cyrilometodějská kaple, na protější vyvýšenině je socha pohanského boha Radegasta, který je známý hlavně z pivních etiket.

Radhošť (1129 metrů nad mořem) patří vedle Lysé hory (1323 metrů nad mořem) k nejnavštěvovanějším místům Moravskoslezských Beskyd. Turisty láká krásný výhled, lanovka na sedlo pod Radhoštěm Pustevny, kde jsou zachovalé dřevěné lidové stavby podle slavného architekta Dušana Jurkoviče, dobré lyžařské podmínky. Jeho atraktivitu zvyšují i sochy, které jsou v těchto výškách nezvyklé. Je to také cíl tradičních náboženských poutí.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod