V domově pro seniory v Olomouci je sto nových míst

Olomouc - V Olomouci otevírají nový pavilon v domově seniorů ve Chválkovicích. Místo tam najde stovka klientů. Na Olomoucku má žádost podanou už tři tisíce důchodců. Ve městě a okolí je přitom jen necelá tisícovka míst. Olomouc se zároveň potýká s poklesem počtu obyvatel. Podle odborníků za to může hlavně odchod mladých za zaměstnáním.

Zatím jsou prázdné, ale už od začátku září se do nových pokojů nastěhuje stovka seniorů. V komplexu je ordinace lékaře, rehabilitační místnost, kaple a v každém patře zázemí pro personál.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

V novém pavilonu je osmdesát osm jednolůžkových a šest dvoulůžkových pokojů. Všechny už jsou zamluvené.

Podle slov ředitele Domova seniorů Pohoda mají v současné době na stole tisíc čtyři sta žádosti.

Ve městě je přitom zatím jen domov důchodců, který bude mít po celkové rekonstrukci v roce 2015 kapacitu tři sta dvacet osm míst. Více než tisícovka míst tak stále chybí. Další domov by mohl vyrůst ve Slavoníně, plánuje ho tam město. Záměr by měli zastupitelé schvalovat v září. Jiné domovy pro seniory zatím v plánu nejsou. A to i přesto, že se na místo čeká šest měsíců až tři roky.

Populace v Olomouci stárne, starších lidí stále přibývá a průměrný věk se zvyšuje.

Ještě před deseti lety byl průměrný věk lidí, co žijí v Olomouci, čtyřicet let. Teď už je to o dva roky víc. Mladí se stěhují pryč. V krajském městě teď žije o dva tisíce lidí míň než před deseti lety.

„Lidé se stěhují za prací, za vyšším výdělkem. Nemyslím si, že by se stěhovali za lepším bydlením, ale za prací,“ uvedla náměstkyně primátora Olomouce Eva Machová.

Lidé tady vystudují, ale neuplatní se.

Obyvatel ubývá i v celém Olomouckém kraji. Podle odborníků je to tím, že je tady jedna z nejvyšších nezaměstnaností v zemi a zároveň jedna z nejnižších průměrných mezd. 

Vydáno pod