Ostrava chce posílit bezpečnost a pomůže zaměstnávat Romy

Ostrava – Sobotní protiromské shromáždění donutilo Ostravu, aby začala problém soužití obyvatel s etnickou menšinou společně řešit. Podle primátora Petra Kajnara by nově měli na zlepšení situace spolupracovat zástupci města, představitelé romské komunity i policie. Prvním opatřením by mělo být například posílení strážníků v problémových lokalitách. Dále chce Ostrava pomocí zakázek motivovat firmy, aby více zaěmstnávaly sociálně slabé.

„Zákon umožňuje určitou část té veřejné zakázky zadat sociálním firmám, případně firmám, které zaměstnají dlouhodobě nezaměstnané. Chceme to aplikovat u některých vybraných zakázek ve městě tak, abychom poskytli pracovní příležitosti lidem, kteří aktivně hledají zaměstnání,“ uvedl náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS). Podle něj však může jít jen o určitý okruh zakázek, které nevyžadují speciální kvalifikace, například bourací či úklidové práce.

Primátor Kajnar připomněl, že Ostrava má jednu z nejlepších městských policií a její strážníci se na rozdíl od jiných měst ve větší míře věnují právě bezpečnostní situaci a potírání násilné a majetkové kriminality. „Budeme se bavit i o tom, abychom do hlídání bezpečnosti začlenili i Romy. Ono je to obtížné, protože oni většinou nemohou pracovat přímo u městské policie, protože nemají maturitu, ale zkusíme najít nějaký model, kdy by chodili s hlídkami, a uvidíme, jestli to bude přínosné. Je třeba najít nějaké řešení, které by zmenšilo kriminalitu v problémových oblastech,“ vysvětlil.

Události ČT24 o situaci po demonstraci extremistů v Ostravě (zdroj: ČT24)

Zástupce romské komunity Josef Stojka novinářům řekl, že Romové jsou připraveni spolupracovat s policií a apelovat na lidi z vlastních řad, aby soužití s majoritou zlepšili. „Nechceme ale brát zákon do vlastních rukou. Chceme najít společnou rozumnou řeč,“ míní Stojka.

Sobotní protiromská demonstrace a pochod v Ostravě vyústily ve střety radikálů s policií. Na bezpečnostním opatření se ve městě podílelo 300 policistů, při zásahu bylo 21 z nich zraněno, několik zraněných bylo i na straně extremistů. Policie zadržela celkem 62 osob, tři lidé už byli obviněni, a to mimo jiné z trestného činu výtržnictví. Radikálové se do Ostravy zřejmě vrátí už 27. září. Na sociální síti Facebook se totiž už nyní svolávají k demonstraci na náměstí SNP v městské části Jih, která má problémy s přibývajícími ubytovnami pro sociálně slabé.