Stěhování zlínské knihovny je v poločase. Otevře se na konci září

Zlín – Tisíce knih, časopisů nebo gramofonových desek už knihovníci Krajské knihovny Františka Bartoše přesunuli do nových prostor v Baťově institutu. Zrekonstruovaná budova nabídne čtenářům vůbec nejmodernější zázemí v zemi. Pro veřejnost se knihovna poprvé otevře 30. září.

Posledního návštěvníka ve starém sídle na třídě Tomáš Bati přivítali knihovníci v polovině července. Od té doby skládali a pečlivě balili tisíce knih, novin a časopisů do připravených kontejnerů. V těch se tituly přesunuly do bývalých šicích dílen, které se proměnily v moderní knihovnu. Tam další skupinka díla vybalila a jedno po druhém řadila do připravených regálů. Do rukou musí vzít každou z 260 tisíc knih. „Kromě toho stěhujeme třicet tisíc gramodesek, magnetofonových kazet, CD, not, hudebnin nebo map,“ řekla Helena Šimová z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

V 15. budově baťovského areálu čtenáři najdou kromě knih také samoobslužný pult, počítačovou učebnu nebo přednáškový sál. „Bude tady také podstatně větší prostor pro studium. Ve staré budově jsme byli ve velmi stísněných podmínkách,“ uvedla ředitelka knihovny Zdeňka Friedlová.

Hovoří Helena Šimová z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Zdánlivě nekonečná práce knihovníků už se chýlí ke konci. Knihovna se slavnostně otevře 27. září, čtenářům začne znovu sloužit 30. září.

Baťovský areál oživila téměř miliardová investice

Zatímco „15“ bude veřejnosti sloužit od konce září, vedlejší 14. budova ožila už letos v květnu, kdy se do ní přestěhovala Krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy. Baťův institut tak poskytl zázemí hned třem významným organizacím.

Zlínský kraj institut slavnostně otevře 27. září. „Od 16 hodin se bude kromě prohlídek v 15. budově konat na náměstíčku před budovami interaktivní program pro děti, od 18 hodin zde bude pod širým nebem koncertovat jazzové trio. Součástí odpoledne a podvečera bude i slavnostní ukončení projektu a zprovoznění celého 14|15 Baťova institutu,“ řekla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Budova číslo 14 ve Zlíně - sídlo Baťova institutu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Malé náměstí před budovami chce vedení institutu využívat jako další centrum kulturního života. „Budou se tu konat koncerty, divadelní představení, filmové projekce, výstavy, performance, happeningy, ale i jarmarky, konference a podobně,“ vysvětlila ředitelka 14|15 Baťova institutu Lenka Struhárová-Jančaříková.

Obě tovární budovy vyrostly v letech 1946 až 1948 podle návrhu architekta Jiřího Voženílka. Bezmála miliardová investice, na které se podílela i Evropská unie, oživila další část rozsáhlého továrního komplexu.