Bývalá kasárna se promění v komunitní centrum, část zabere i muzeum

Kroměříž – Město zachrání severní křídlo někdejších kasáren a zřídí v něm komunitní centrum. Historická budova tak unikne osudu, který postihl protilehlé křídlo. To nechal nový majitel zbourat a na jeho místě staví hypermarket. Armáda opustila Kroměříž už před osmi lety, kasárna od té doby chátrají.

Několik let už kroměřížská radnice řeší, jak naložit s bývalými kasárnami. Na poslední chvíli díky tlaku veřejnosti zrušila záměr budovu prodat a nyní ji chce začít používat. Nedávno sice byla v přízemí sochařská výstava, využití chce ale město najít pro celý prostor.

S aktuálním nápadem komunitního centra přišel zastupitel Pavel Motyčka (KDU-ČSL). Za úkol teď má vypracovat do konce roku plán na dlouhodobé využití kasáren. Požadavkem města je, aby si budova byla schopná sama na sebe vydělat. S tím zastupitel počítá – oslovil Jihomoravské inovační centrum i možné investory, kteří by v komunitním centru zároveň vytvořili pracovní místa pro místní absolventy. V kasárnách by tak mohl být inkubátor pro podnikatele, hostel nebo humanitární obchod. S nápady na využití se ozvalo například i místní ekologické sdružení Barbořice nebo Mateřské centrum Klubíčko.

Zastupitel Pavel Motyčka (KDU-ČSL) o možném využití kasáren (zdroj: ČT24)

Zájem o celé jedno patro teď projevilo Muzeum Kroměřížska. Jeho ředitel Jiří Stránský oznámil, že by v kasárnách rád zřídil stálé expozice o slavných kroměřížských osobnostech. Těmi by mohli být scénárista Miloš Macourek, historik František Václav Peřinka, dirigent Václav Talich nebo amatérský archeolog a spisovatel Jindřich Spáčil, jehož sbírky dnes Muzeum Kroměřížska vystavuje. Právě muzeum by mohlo být důležitým partnerem pro plán komunitního centra. V kasárnách by tak mohla najít prostor třeba zážitková výuka moderních dějin.

Jižní centrum kasáren majitel zboural. Na jeho místě roste hypermarket

Nápady na využití kasáren se začaly hrnout po tom, co starostka Hebnarová vyzvala veřejnost, aby pro kasárna vymyslela smysluplné využití. Městu se totiž údržba takto rozlehlé chátrající budovy nevyplácí. Vnější fasáda sice vypadá zachovale a září světle žlutou barvou, zevnitř je ale budova v havarijním stavu. Místní na výzvu zareagovali i proto, že nechtěli, aby Kroměříž ztratila další historickou stavbu.

Jižní křídlo kasáren už totiž nestojí. Když z Kroměříže v roce 2005 odešla vojenská posádka, komplex kasáren přešel do majetku města. Jižní křídlo se záhy podařilo prodat realitní kanceláři, pro severní křídlo se ale tehdy kupec nenašel.

Budova jižního dvojčete byla v horším stavu už po odchodu armády, pod novými majiteli chátrala dál. Na začátku roku ji navzdory protestům památkářů majitelé nechali zbourat a na prázdné ploše dnes staví hypermarket. Obě budovy přitom oddělovalo vojenské seřadiště, které se postupně přeměnilo v dnešní Hanácké náměstí. I to se teď dočká oživení.