Modelářské závody v letecké extrémní akrobacii v Hlubokých Mašůvkách

Od pátečního rána 23. 8. do nedělního odpoledne 25. 8. se modelářské letiště Model City u Hlubokých Mašůvek na Znojemsku stalo mezinárodním centrem příznivců letecké extrémní akrobacie. Na startovní listinu mistrovství Evropy akrobatických modelů letadel EXFC (European Extreme Flight Championships)se zapsalo 42 pilotů ze 13 států - Česko, Rakousko, Polsko, Španělsko, Portugalsko, Finsko Itálie, Japonsko, Německo, Holandsko, Francie, Belgie, Anglie.

Pořadatelským místem soutěže je vždy jeden rok Německo a jeden rok Česko. Soutěžní modely jsou přesnou zmenšenou maketou skutečného akrobatického letadla. Minimální rozpětí křídel jsou dva metry.

Modely pohání benzinový spalovací motor s kubaturou od 150 ccm. Letos se na soutěži předvedl i jeden model s pohonem na elektromotor, se kterým soutěžil rakouský pilot Sascha Fliegener. Piloti létají vlastní akrobatické sestavy s hudebním doprovodem. Délka soutěžního letu je 4 minuty. Mezinárodní porota hodnotila výkony pilotů podle originality a obtížnosti sestavy, četnosti a přesnosti provedení akrobatických prvků, použití přídavných efektů jako například kouř, vlečení stuh nebo vypouštění konfet, podle choreografie sestavy, souladu s hudbou a celkového dojmu z předvedené sestavy na diváky. Pilotní umění v této modelářské kategorii je pastvou pro oči diváků.

Čtyřminutovou akrobacii na hudební doprovod zvládl v nedělním finále mistrovství Evropy nejlépe Wolfgang Krahofer. Na druhém místě skončil Martin Brandmuller a třetí Gernot Bruckmann ( všichni Rakousko).

  • Modelářské závody - Hluboké Mašůvky autor: Daniel Kratochvíl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4987/498640.jpg
  • Modelářské závody - Hluboké Mašůvky autor: Daniel Kratochvíl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4987/498641.jpg

V soutěži dvojic v synchronní akrobacii si odvezla mistrovský titul dvojice pilotů Ingo Brauer a Randolph Broemer (Německo). Na druhém místě Markus Meier a Hans Sommer (Švýcarsko). Česká nejlepší dvojice Martin Pasáček a Jan Hofman zabodovala na místě třetím. Nejlepším domácím reprezentantem byl Marek Plichta na osmém místě.

Antonín Šnajdar, Hluboké Mašůvky; Foto - Daniel Kratochvíl