V Porubě hoří už druhý den sklad sena

Ostrava - Už více než dvacet čtyři hodin hoří v ostravské části Poruba seník. Tři tisíce balíků slámy hasiči o půlnoci přestali prolévat vodou a nechávají je vyhořet. Podle zemědělské firmy je sláma zničená a její spálení je nejlepší způsob likvidace. Na místě jsou stále dvě jednotky dobrovolných hasičů. Seník budou hlídat celou noc.

Úterní podvečer začalo hořet na farmě na okraji Poruby. Požár seníku se zaměstnanci firmy snažili nejdříve hasit přenosnými hasicími přístroji. Marně, museli přijet hasiči.

„Nejpravděpodobnější příčinou je, že se do stroje dostal nějaký kamínek, stačila jiskřička a okamžitě to začalo hořet,“ informoval Petr Kůdela, mluvčí HZS MS kraje.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

S požárem bojovalo od úterního odpoledne celkem deset hasičských jednotek. V noci ale hasit přestaly a nechávají seno dohořet.

Požár od rána hlídá necelá desítka hasičů. Většinou jen sledují plameny a čas od času ochlazují částečně zborcenou střechu.

„Necháváme vyhořet celé ohniště, zabraňujeme, aby spadla celá budova a aby se oheň nerozšířil dál,“ uvedl Martin Kusyn, velitel zásahu JSDH Ostrava-Pustkovec.

„Je to obvyklá varianta v případě, že je příznivý vítr a že kouř nejde do obydlených částí. Druhá věc je, že příliš mnoho použité vody na hašení by mohlo způsobit komplikace s čistotou v říčce Porubka,“ doplnil informace Petr Kůdela.

Podle zemědělské firmy jsou veškeré zásoby slámy na podestýlku zničené. Ze seníku se už nepodaří zachránit jediný ohněm nebo kouřem nepoškozený balík.

Škoda na slámě je téměř milion korun. Seník bude po vyhasnutí ohně ještě zkoumat statik, konstrukce střechy je ale podle hasičů neopravitelná.