ArcelorMittal odhlučnil komíny. Lidé si na hluk stěžují dál

Ostrava - Největší huť v České republice řeší problém s hlukem. Lidé bydlící v okruhu tří kilometrů od podniku si na něj často stěžují a v minulosti už uspěli také u soudu. Na základě odborné studie teď ve firmě instalovali speciální tlumiče za desítky milionů. Místní obyvatelé si přesto stěžují dál.

Hučení větráků a pecí doplňuje v největší huti v republice občasné zavrzání vlaku převážejícího železnou rudu.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Několik nocí v týdnu kvůli hluku nespí ani Libuše Jurečková. Chtěla se odstěhovat, jenže tvrdí, že je její dům právě kvůli blízkosti huti neprodejný.

V Ostravě Radvanicích, dva kilometry od huti, je aktuální orientační měření 76 dB, tedy přibližně jako v blízkosti dálnice.

Odhlučnění komínů stálo deset milionů. ArcelorMittal je kompletně obložil protihlukovou izolací. A další jsou na řadě společně s odhlučněním ventilátorů. Které zvuky vadí nejvíce a odkud pocházejí, to zjišťují odborníci.

„Co se týče podnětů, které dostáváme na hluk, jedná se o pořád o stejné občany, které hluk trápí a kteří chtějí, aby se něco udělalo hned,“ uvedla Miroslava Rýparová z Krajské hygienické stanice Ostrava.

Snížit hluk nařídil huti už dříve soud. Firma se ale proti rozsudku odvolala. Krajský úřad jí totiž udělil výjimku, podle které má mít všechna protihluková opatření až v roce 2018.