Pecina přijme více romských preventistů, klíč vidí v zaměstnanosti

Praha – Ministr vnitra v demisi Martin Pecina po jednání se zástupci Romů uvedl, že chce v rámci projektu Úsvit, který má bojovat proti extremismu, navýšit počet romských asistentů prevence kriminality o dalších 70 pracovníků. Rád by rovněž posílil terénní práci neziskových organizací, které se problematice romské menšiny věnují, a avizoval také úmysl řešit problematiku ubytoven. Za nejdůležitější však považuje boj s nezaměstnaností.

„Jde ale o problém, který bude samozřejmě úkolem i pro další vládu,“ vzkázal mimo jiné ministr v demisi svým nástupcům, kteří by měli vzejít z říjnových předčasných voleb. „Sedm let se nic nedělo a situace eskalovala tak, že v těchto lokalitách je enormní nezaměstnanost a práce tu není ani pro majoritní společnost, ani pro Romy,“ dodal Pecina.

Změna od situace před třemi až čtyřmi lety tkví podle Peciny v tom, že spor mezi neonacistickou scénou a Romy se rozšířil do majoritní společnosti. „To je samozřejmě vážná situace, shodli jsme se, že je třeba ji uklidnit,“ prohlásil Pecina po jednání se zástupci romských spolků a iniciativ.

Pecina odstartoval projekt Úsvit v září 2009 coby strategii boje s extremismem. Za cíl projektu stanovil expertní tým snahu sebrat extremistům populistická témata s předpokladem, že jim pak většinová společnost přestane věnovat pozornost. Se zástupci Romů dnes debatoval o možnostech pokračování projektu. Zmínil mimo jiné snahu zvýšit počet asistentů prevence kriminality v ohrožených lokalitách. „Dnes je jich zhruba 130, do konce roku jich ještě zhruba 70 přijmeme,“ avizoval ministr v demisi. Posílit mají lokality v Českých Budějovicích, Duchcově, Ostravě, Ústí nad Labem či Karviné.

Ministr vnitra Pecina k protiromským protestům a bezpečnosti v sociálně vyloučených lokalitách (zdroj: ČT24)

Vyškolení asistenti prevence kriminality jsou zaměstnanci samosprávy. Plní úkoly, které zákon o obecní policii nesvěřuje výhradně strážníkům nebo čekatelům na tuto funkci. Dohlížejí například u základních škol a brání začínajícím projevům šikany, rvaček, okrádání školáků či požívání drog. Kontrolují také herny, zda se v nich nezdržují děti a mladiství. Snaží se řešit i rodinné hádky či spory ohledně rušení veřejného pořádku nebo výtržnictví.

Cyril Koky z celostátní asociace Romů vyjádřil velký dík policistům, kteří při pochodech extremistů zasahují a „měsíc co měsíc nasazují při výkonu služby své zdraví“. Podle jeho slov je nutné, aby místní lidé řešili případné obtíže v rizikových lokalitách s místními zvolenými zastupiteli a starosty a nenechávaly se „lakovat neonacisty“. Bývalá vládní koalice podle něj nese jistou míru viny na současném stavu, protože problém nijak neřešila a podceňovala ho i přes důrazné nabádání romskými iniciativami.

Vydáno pod