Klavíry v ulicích: do Brna už dorazil první

Brno – Aby si člověk mohl zahrát na piano, už doma nemusí mít vlastní nástroj. Stačí jen vědět, do které uličky zamířit, sednout si na stoličku a začít hrát. Alespoň v Brně. Ode dneška je jedno piano volně přístupné na dvoře Domu pánů z Kunštátu. Organizátoři, kteří se inspirovali pražským projektem Piana na ulici, doufají, že je to jen první z mnoha.

Na nádvoří Domu pánů z Kunštátu dnes stěhováci vyložili klavír. Nástroj se stane součástí veřejného prostoru, zahrát si na něj může každý. Stačí mít jen chuť a začít spontánně hrát. „Lidé se nám sami ozývají. Vyzvali jsme je prostřednictvím facebookové stránky, aby dali vědět, pokud mají doma klavír, který nepoužívají, a chtěli by nám ho věnovat,“ vysvětlila organizátorka Klavírů pro Brno Pavla Spurná. 

NO COMMENT: První klavíry pro Brno (zdroj: ČT24)

Brněnští nadšenci se inspirovali v Praze, odkud dnes přijel první nástroj. Přivezl ho kavárník Ondřej Kobza, který po hlavním městě rozmístil první volně přístupná piana. „Jednoho dne jsem si říkal, že napíšu na radnici email. Oni se mi ozvali a najednou jsem zjistil, že ten nápad se všem hrozně líbí. Prvních pět pian jsem zaplatil ze svého, ale pak mi stěhováci začali dávat slevy, lidé se ozývali, že mi je dají zadarmo,“ řekl Kobza.

Klavíry se v Praze objevily třeba na náměstí Míru, na hlavním a Masarykově nádraží, u zahrádek na Letné nebo na náplavce u filozofické fakulty. Celkem je dnes po Praze rozmístěno devět nástrojů

I v Brně doufají, že nezůstane jen u jednoho piana. „Doufám, že v příštím týdnu by se domluvily další dva. Jeden by byl před Husou na provázku, jednáme o tom s ředitelem divadla Morávkem. Další bych ráda viděla v Alfa pasáži, kde je prostor chráněný a nástroj by tak nebyl vystavován vlivům počasí,“ dodala Spurná. 

Nově umístěný nástroj hned přilákal první hudebníky. I podle pedagogů je klavír stále jedním z nepopulárnějších nástrojů. „Mezi žáky je velký zájem o hru na klavír už celá léta. Je dokonce na prvním místě,“ potvrdila ředitelka ZUŠ Veveří v Brně Eva Chlebníčková.

Na výsluní klavíru opět pomohl i rozvoj techniky, elektrické klávesy nejsou tak náročné na místo a finance. „V zájmu o hru vedou dívky, na celé čáře. A to nejenom ve hře na klavír, ale ve všech oborech,“ dodala Chlebníčková.

Zahraj na mě, jsem tvůj!

Klavíry se v ulicích světových metropolí začaly objevovat v roce 2008. Vůbec prvním městem byl Birmingham, kde se na různých místech objevilo celkem 15 klavírů. Iniciativa „Play Me, I’m Yours“ (česky „Zahraj si na mě, jsem tvůj“) se od té doby uchytila v desítkách měst – klavíry najdete třeba v ulicích Paříže, Bostonu, Mnichova, Londýna, Ženevy, Toronta, Barcelony, Sydney nebo New Yorku.

Kde všude ve světě najdete klavíry v ulicích? Podívejte se na web Street Pianos.

Duchovním otcem spontánního hraní v ulicích je umělec Luke Jerram. „Idea “Play Me, I’m Yours„ pochází z návštěvy místní prádelny. Vídal jsem tu stejné lidi každý víkend a nikdo s nikým nemluvil. Najednou jsem si uvědomil, že ve městě musí být stovky podobných neviditelných komunit, pravidelně spolu trávících čas v tichu. Umístění piana na takovém místě bylo moje řešení problému, funguje jako katalyzátor konverzace a mění dynamiku prostoru,“ uvedl Jerram na webu Street Pianos.