Brněnská zoologická zahrada slaví šedesátku

Brno - Křtem žirafy vyvrcholí o víkendu v Zoo Brno letošní oslavy 60. výročí založení zahrady. Na programu jsou hudební vystoupení, akce pro děti i komentované krmení zvířat. Zoo ožije divadelními vystoupeními a se svými příznivci se v zahradě setkají i četní sportovci. Půjde o jednu z největších letošních akcí zahrady.

Brněnská Zoo chová osm set kusů zvířat a na dvě stovky živočišných druhů. Největší atrakcí jsou lední medvědi či výběh polárních vlků s indiánským srubem. Ročně ji navštíví čtvrt milionu lidí. Na počátku přitom zahrada začínala s jednapadesáti druhy zvířat, především domácího původu. „Ale byla tady třeba maringotka ze zrušeného cirkusu Kludský s velkou atrakcí - dvěma medvědy hnědými,“ popisuje začátky Zoo její mluvčí Monika Brindzáková.

Brněnští chovatelé se rázem stali úspěšnými odborníky na zvěř. Jako prvním v Československu se jim podařilo odchovat mládě medvěda ledního nebo šimpanze. V chovu ledních medvědů je jihomoravská Zoo úspěšná i dnes, právě brněnská medvíďata jsou největším letošním lákadlem. I do budoucna ale zahrada chystá řadu exotických lákadel. Chov rozšíří například plameňáci a lvi. Zoo se rozrůstá i stavebně. Aktuálně plánují výstavbu hned tří nových expozic, jsou jimi africká vesnice, zázemí pro klokany a průchozí voliéra pro orly bělohlavé.

V rámci oslav šedesátého výročí pokřtí v neděli basketbalisté Ivana Večeřová, Jiří Okáč a brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) mládě žirafy síťované. Její jméno chovatelé tají. Ví se jen, že bude ze svahilštiny. Žirafa přišla na svět v červnu a měla velké zdravotní potíže s nohama. Zotavila se a nyní je již ve výběhu s rodiči.

Zájemci o hlubší historii zahrady mohou navštívit brněnské Urban centrum na Staré radnici, kde se koná výstava 60 let s brněnskou Zoo. Na ní jsou k vidění historické snímky a panely, které popisují rozvoj a budování zahrady v uplynulých letech.

No comment: 60 let brněnské zoo (zdroj: ČT24)