V mateřských školách chybí místa pro stovky dětí. Nejhůř je na tom Brno

Brno – Začátek nového školního roku opět odhaluje, kolik míst chybí v mateřských školách v kraji. Jen v Brně se nenašlo místo pro více než 2 500 dětí. Radnice se brání, že dělají, co je v jejich silách. Brno-sever slibuje, že na podzim otevře novou školku pro sto dětí.

Letos brněnské školky dostaly víc než čtyři a půl tisíce přihlášek, vyhovět ale mohly jen necelé polovině. Brno se hájí, že neusnulo na vavřínech a neustále investuje do rozšíření kapacity školek. „Od září opět navyšujeme kapacitu školek zhruba o dvě stovky míst, dalších 200 se připravuje od 1. ledna 2014,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

V Brně je vůbec nejhorší situace v jeho nejlidnatějších městských částech. Brno-střed a Brno-sever nemá místo pro bezmála 900 dětí. V Brně-severu mateřské školy přijaly jen 264 dětí a 412 žádostí musely odmítnout.

Počty přijatých a nepřijatých dětí (v absolutních číslech):

Nejvíce přijato:

  • 1. Brno-střed - 403 dětí
  • 2. Brno-sever - 264 dětí
  • 3. Brno-Líšeň - 208 dětí

Nejvíce nepřijato:

  • 1. Brno-střed - 463 dětí
  • 2. Brno-sever - 412 dětí
  • 3. Brno-Bystrc - 264 dětí

Počty přijatých a nepřijatých dětí (v procentech):

Nejvíce přijato v:

  • 1. Brno-Nový Lískovec – přijaté 124, nepřijaté 84 = 59,62 %
  • 2. Brno-Kohoutovice – přijaté 95, nepřijaté 71 = 57,23 %
  • 3. Brno-Starý Lískovec – přijaté 103, nepřijaté 88 = 53,93 %

Nejvíce nepřijato:

  • 1. Brno-Ivanovice – přijaté 11, nepřijaté 29 = 72,5 %
  • 2. Brno-Bosonohy – 15 přijatých, 34 nepřijatých = 69,39 %
  • 3. Brno-Kníničky – přijaté 10, nepřijaté 21 = 67,74 %

Těsně před začátkem nového školního roku starostka Brna-severu Sabina Tomíšková (ODS) slibuje, že na podzim se několik desítek míst ještě najde. „Na začátku prázdnin se uskutečnil zápis do zcela nového oddělení v mateřské škole Slavíčkova pro 26 dětí a v průběhu podzimu letošního roku dokončíme kompletní rekonstrukci mateřské školy v Bieblově ulici, kde přivítáme sto nových dětí. Navíc formou hygienických výjimek navyšujeme počty dětí ve stávajících mateřských školách,“ řekla Tomíšková.

V Brně bude málo míst ve školkách ještě další dva až tři roky

Rodičům, jejichž děti příští týden do školky nenastoupí, tak nezbývá než každý den kontrolovat web městské části a sledovat, kdy školky uspořádají dodatečné zápisy. „V průběhu školního roku se navíc občas někde uvolní místo. Rodiče proto mají možnost kontaktovat odbor školství příslušné městské části a zjistit, zda někde není místo,“ dodala Tomíšková.

Jihlavská mateřská škola
Zdroj: ČT24

Do rozšíření kapacity školek investovala také Líšeň. Na jaře se zdálo, že městské části bude chybět 206 míst, nakonec se do školky nedostane jen čtrnáct dětí. Povedlo se to i díky tomu, že radnice využila prázdných tříd na základních školách. V září je naplní 150 předškoláků. „Dále se nám povedlo navýšit kapacitu ve stávajících školkách na hygienickou výjimku. Důležitým krokem byla také spolupráce se soukromými subjekty a s rodinnými centry,“ vysvětlil starosta Líšně Břetislav Štefan (ČSSD).

V brněnských školkách budou místa chybět ještě další dva až tři roky. Pak se nejsilnější ročníky přesunou do základních škol. Podle starostky Brna-severu Tomíškové to ale na základních školách žádné problémy nezpůsobí. „Na nich máme dostatečné kapacity. V současné době je situace dokonce taková, že si rodiče mohou vybírat, do které školy v okolí bydliště svoje dítě zapíšou,“ vysvětlila starostka městské části.

Mateřská školka - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V dalších městech Jihomoravského kraje je situace o něco lepší. Například školky v Břeclavi, Hodoníně nebo Znojmě přijaly všechny tříleté, odmítly pouze mladší děti. Výjimkou je jen Blansko.

Počty přijatých a nepřijatých dětí

  • Hodonín - 250 přijatých, 33 nepřijatých
  • Břeclav - 250 přijatých, 30 nepřijatých
  • Znojmo - 358 přijatých, počty nepřijatých dětí neevidují
  • Vyškov - 177 přijatých, 70 nepřijatých
  • Blansko - 199 přijatých, 172 nepřijatých

Snížit na minimum počet nepřijatých dětí se podařilo i ve Zlíně. Na jaře krajskému městu chybělo místo asi pro stovku dětí, teď už jen pro pár desítek. Radnice totiž přes léto investovala do dvou mateřských škol ve Slínové a Štefánikově ulici. Ve Slínové ulici  přibyla přístavba, díky tomu se zdvojnásobila kapacita této mateřské školy. Od září ji může navštěvovat 112 dětí.

Předškoláci se mohou těšit třeba na amfiteátr, v němž mohou hrát divadlo nebo si užít skupinové čtení. Investice se dotkla i venkovních prostor školky. „Dolní polovina zahrady byla doplněna o řadu herních prvků, třeba bezpečné hnízdo, houpací lano či houpací síť. Dominantou celého tohoto prostoru je zajímavá lanová konstrukce, jde o takzvané pirátské hnízdo,“ uvedl pracovník magistrátu Petr Hloušek. Náklady na přestavbu mateřské školy se vyšplhaly na 25 milionů korun.

Dceru jí do školky nevzaly, tak si založila školku vlastní

Alžběta Tobiášová z Brna doufala, že její tříletá dcera bude od září chodit do mateřské školy, aby se mohla vrátit ke své práci. Marně, dcerku jí vzít odmítli. A tak se s manželem odhodlali k originálnímu řešení - v jejich původním bytě přes léto vybudovali soukromou školku. „Je to školička pro děti od dvou do pěti let. Od dvou let je to záměrně, protože státní školky takhle malé děti neberou a jesliček je opravdu málo,“ vysvětlila Alžběta Tobiášová.

Jedno ze šestnácti míst už obsadila dvouletá dcera Lucie Řehoříkové. „Státní školky berou od tří let, takže tam to bylo marné. Proto jsem hledala malou školku rodinného typu na doporučení. Zatím mi stačí jeden až dva dny v týdnu, protože se pomalinku budu vracet do práce,“ vysvětlila maminka.

Školky tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)