V Trojanovicích opravují starý vrt. Unikal z něj metan

Trojanovice - Uprostřed Trojanovic vyrostla rozměrná vrtná souprava. Dělníci tam utěsňují dva staré průzkumné vrty, ze kterých uniká výbušný metan. Plyn přitom už několikrát vzplál. Padesát milionů zaplatí stát v rámci odstraňování starých ekologických škod.

Téměř kilometr do hloubky. Na vrtné soupravě na louce uprostřed Trojanovic se pracuje dvacet čtyři hodin denně. Dělníci tady utěsňují starý průzkumný vrt.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Kvůli předpokládané těžbě uhlí nechal stát na Frenštátsku od 70. let vyvrtat zhruba padesát průzkumných vrtů. Právě tento na louce Solárka působil v posledních letech největší problémy.

Na probublávající metan ze země upozornili místní lidé už před šesti lety. Pracovníci báňského úřadu tehdy místo provizorně ohradili. Občasným požárům ale nezabránili.

„Stávalo se, že to někdo zapálil, nebo jeden vrt vyloženě praskl a unikal ve velkém metan, Museli u toho zasahovat hasiči,“ uvedl starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Metan se dostával ven zřejmě kanálky podél původního vrtu. Tomu by teď měly zabránit dvě, několik metrů dlouhé a necelého půl metru široké, zátky v zemi.

Na místě druhého vrtu v lokalitě pod Kozincem už dělníci upravují terén. Práce za necelých padesát milionů zaplatí stát. A to i přesto, že ložisko černého uhlí chce vytěžit soukromá těžební společnosti OKD.

„Vláda se usnesla, že bude hradit odstraňování ekologických škod vzniklých před privatizací těžebních společností, a to v souvislosti s restrukturalizací hutnictví a revitalizací v Moravskoslezském kraji,“ informoval mluvčí Ministerstva financí ČR Ondřej Šrámek.

Vrtání na louce v Trojanovicích bude trvat ještě dva týdny. Pak dělníci soupravu rozeberou a přejedou s ní na druhý vrt. Hotovo by mělo být nejpozději v polovině října.