Karel Smyczek: Lotrando a Zubejda hned v zahajovací den ČT :D? To je pocta!

Dobrý čas! Tak se zdraví hrdinové seriálu Špačkovi v síti času a momentálně i jeho režisér Karel Smyczek. Není se čemu divit, na přípravě pořadu, který dětský kanál uvede jako jeden z premiérových projektů první den vysílání v 18:10, pracoval celých pět let a teď s napětím čeká, co na něj řeknou diváci. Pohádka Lotrando a Zubejda, kterou režíroval o celých 17 let dříve, už je prověřená časem, a tak se s ní pojí jen hezké vzpomínky…

I když jste natočil více pořadů pro děti, Lotrando a Zubejda byla jediná pohádka. Proč jste se rozhodl zrovna pro tento scénář?

Na tuto otázku je prostá odpověď. Byl jsem poctěn, když mi byla tahle práce nabídnuta. Kdo by odolal půvabnému scénáři pana Svěráka, který zpracoval předlohu Karla Čapka? A ještě s celou řadou písniček…

Jiří Strach vás prý obdivuje, že jste měl dost odvahy obsadit jej do role Lotranda. Viděl jste to tehdy taky tak?

Jiřík je v tomto směru příliš skromný. Měl jsem na konkurzu spoustu mladých herců, ale on do té celkové poetiky zapadal tak nějak nejvíc.

A neměl tendenci vám už tehdy do režírování trochu mluvit?

No, řekl bych, že do režie nemluvil vůbec, protože měl dost starostí sám se sebou – tím  chci říct, že se velmi soustředil na svoji úlohu.

Bára Seidlová byla před Lotrandem a Zubejdou více méně neznámá a vy jste ji v roce 1997 objevil hned pro dva své projekty. Kde jste na ni „narazil“?

Barunka nebyla do té doby známá vůbec, protože nikde nehrála. V té době byla teprve přijata na konzervatoř. Díky tomu ji právě objevila v Brně moje asistentka. Zubejdu tedy hrála ještě před nástupem do prvního ročníku.

V pohádce jste hrál i osobně. Lze režírovat sám sebe?

To moje mihnutí se v tomto filmu nepovažuji za žádné hraní. Tu scénu jsme točili v Bulharsku a než bych vysvětloval někomu z komparsu, co vlastně po něm chci, tak jsem se tam „plížil“ raději sám. Nutno říct, že pan kameraman Malíř by se na tuhle roličku svým vzhledem hodil mnohem lépe, ale nepřesvědčil jsem ho. Takže to byla taková z nouze ctnost. Pokud jde o režírování sama sebe, tak to vlastně nemohu moc posoudit, protože se ve svých filmech vždycky opravdu jen mihnu. Vůbec si nedovedu představit, jak to dělal třeba Jirka Menzel, když si hrál ve svém Rozmarném létě velkou roli.

Jste rád, že si na kanálu ČT :D našel Lotrando se Zubejdou místo hned v první den vysílání?

Já jsem do této chvíle nevěděl, že se Lotrando a Zubejda vysílá už v sobotu, tedy první zahajovací den Déčka. Je to pochopitelně jistá pocta.

Není to ale jediný váš projekt, který se na Déčku objeví…

Tahle otázka úzce souvisí s tou předchozí. Byl jsem v poslední době úplně pohlcen dokončováním seriálu Špačkovi v síti času, jehož první díl se vysílá tentýž den po šesté hodině večer. Pracovali jsme na něm pět let, takže si dovedete představit, s jakým napětím očekáváme jeho přijetí u diváků.

Vydáno pod