Strany horečně dokončují kandidátky do sněmovních voleb

Ostrava - Většina politických stran v Moravskoslezském kraji stále pracuje na sestavení kandidátních listin pro předčasné sněmovní volby. Plnou listinu s šestatřiceti kandidáty, kteří budou usilovat o křeslo v Poslanecké sněmovně, už mají hotovu komunisté, lidovci a sociální demokraté. Ostravský primátor Petr Kajnar a další dva členové ČSSD však kandidátní listinu s Lubomírem Zaorálkem jako lídrem napadli u soudu. Zatím není jasné, jak se k tomu soudci postaví.

Na sestavení kandidátní listiny stále pracuje ODS. Jednat o její podobě bude v pondělí regionální rada. Jako lídr připadá v úvahu šéf krajské organizace Zbyněk Stanjura.

Jasno stále nemá TOP 09. „Úplně hotovo nemáme, o víkendu ještě budeme jednat. Kandidátky mají být v Praze v úterý,“ hlásil krajský předseda Pavol Lukša, který stranu vedl v minulých sněmovních volbách. Kandidátní listinu ještě sestavují i Věci veřejné, které chtějí v pondělí rozhodnout, zda do voleb půjdou samostatně, případně se s někým spojí. Hnutí ANO podle krajského předsedy Jana Sedláčka stále jedná, plnou kandidátku chce dokončit v polovině příštího týdne.

Zemanovce v regionu povede ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Za ním pak bude krajský předseda Martin Schubert a starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber. O pořadí dalších kandidátů bude dnes večer jednat předsednictvo krajské organizace.

Podobná situace je ve Straně zelených, která má kandidátku připravenou, ale ještě o ní bude jednat krajská rada a poté nejvyšší vedení. V čele regionu ale asi bude náměstkyně opavského primátora Pavla Brady, za ní krajský předseda Ladislav Vrchovský a jako trojka primář dětského oddělení Městské nemocnice Ostrava Jaroslav Slaný jako nestraník.

Komunisté v regionu vyzdvihli jako jedničku někdejšího poslance Miroslava Opálku, bývalou poslankyni Miladu Halíkovou či zastupitele Ostravy-Poruby René Čípa. Na předních místech kandidátky ČSSD jsou kromě Zaorálka bývalí poslanci Ladislav Šincl a Adam Rykala. Lídrem lidovců bude ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský, dvojkou je místostarostka Příboru na Novojičínsku Dana Forišková, třetí je frýdecko-místecký zastupitel Miroslav Přádka.

Vydáno pod