Hlavní body z postoje americké vlády k použití chemických zbraní v Sýrii:

Vláda Spojených států je s vysokou mírou jistoty přesvědčena o tom, že syrská vláda provedla chemický útok z 21. srpna 2013 na předměstích Damašku. Dále jsme vyhodnotili, že při útoku byl použit nervový plyn.

Použití chemických zbraní naznačilo i velké množství nezávislých zdrojů. Kromě informací amerických zpravodajských služeb to byli zahraniční i syrští zdravotníci, vyplývá to z videí, z výpovědí svědků, z tisíců zpráv na sociálních médiích z dvanácti různých míst v okolí Damašku, z výpovědí novinářů i ze zpráv vysoce důvěryhodných nevládních organizací.    

Podle předběžných údajů, které má vláda k dispozici, zemřelo při chemickém útoku 1429 lidí, z toho 426 dětí. Tyto údaje se ještě mohou změnit v závislosti na nových informacích, které získáme.       

S vysokou mírou jistoty jsme přesvědčeni, že syrská vláda provedla chemický útok proti opozici na předměstích Damašku. Scénář, že by útok měla na svědomí opozice, je vysoce nepravděpodobný. K tomuto závěru nás přimělo zhodnocení množství faktů, například zpráv zpravodajských služeb, že se režim na útok připravoval, ale i zprávy o samotném útoku a jeho důsledcích i rozdíly ve vojenských schopnostech režimu a opozice.      

Syrský režim disponuje zásobami mnoha nervových plynů včetně yperitu, sarinu či plynu VX a má k dispozici tisíce kusů střeliva, které může chemické látky nést.     

S vysokou mírou jistoty jsme přesvědčeni, že syrský režim použil chemické zbraně proti opozici v menším množství již několikrát během minulého roku, a to i na předměstích Damašku.    

Syrský režim má k dispozici množství druhů zbraní, které byly použity k útoku 21. srpna a je navíc schopný zasáhnout najednou několik míst.    

Zprávy zpravodajských služeb, které máme k dispozici, nás vedou k závěru, že syrští představitelé, kteří mají na starosti chemické zbraně, se na útok připravovali. Zaznamenali jsme v této souvislosti zvýšenou aktivitu režimu tři dny před útokem.    

Syrští představitelé, kteří mají na starosti chemické zbraně, se pohybovali od neděle 18. srpna do časného rána 21. srpna na damašském předměstí Adra, poblíž místa, které režim využívá pro mísení chemických zbraní, například sarinu. Představitelé syrského režimu byli na útok v okolí Damašku připraveni, mimo jiné byli i vybaveni plynovými maskami.    

Ze zpravodajských informací víme, že režim provedl 21. srpna raketový a dělostřelecký útok proti předměstím Damašku. Satelitní záznamy dosvědčují, že útok z území kontrolovaného režimem zasáhl oblasti, kde došlo k chemickému útoku.    

Máme množství informací, které nás vedou k závěru, že představitelé režimu útok z 21. srpna přímo řídili. Zaznamenali jsme komunikaci mezi vysokým úředníkem, který o ofenzivě věděl a potvrdil, že byly použity chemické zbraně. Rovněž se tehdy obával, že by o tom mohli získat důkazy inspektoři OSN. Máme k dispozici zprávy, že 21. srpna odpoledne dostali syrští představitelé, kteří mají na starosti chemické zbraně, příkaz, aby operace ukončili. Ve stejnou chvíli začal režim odstřelovat mnoho míst, kde došlo k chemickým útokům. 24 hodin po útoku jsme zaznamenali čtyřikrát intenzivnější dělostřeleckou palbu a raketové útoky do těchto míst, než tomu bylo v předcházejících deseti dnech.

Vydáno pod