Judista Jurečka skončil na MS ve 3. kole, nestačil na Švéda Dvärbyho

Rio de Janeiro – Cesta českého judisty Alexandra Jurečky na mistrovství světa v Brazílii skončila ve 3. kole, kde dvaadvacetiletý reprezentant v kategorii do 90 kilogramů nestačil na Švéda Joakima Dvärbyho. Jurečka, který předtím vyhrál dva zápasy, tak při premiéře na světovém šampionátu obsadil dělené deváté místo.

Dvaadvacetiletý Jurečka byl rozpolcený, když se za svým vystoupením měl ohlédnout. „Úplně spokojený bych byl, kdybych ještě jeden zápas vyhrál a měl naději aspoň na sedmé místo. Takhle to úplně pozitivně brát nemůžu. Chtěl jsem trochu víc,“ řekl judista, který v letošní sezoně získal tři třetí místa na závodech Grand Slamu a Grand Prix.

Jurečka nejprve otočil zápas s mongolským závodníkem Tsogterelem Khutagem, když rozhodl jeho ipon pouhých 15 vteřin před koncem. Pak havířovský odchovanec rovněž před vypršením časového limitu zdolal Davida Ruize ze Španělska.      

Duel s Dvärbym sice rozjel nadějně a měl mírně navrch, když byl soupeř trestán za pasivitu. Nakonec rozhodlo jediné získané juko blonďatého Seveřana dvě minuty před gongem. Jurečka už přes několik nadějných nástupů skórovat nedokázal.

„Škoda, nepřišlo mi, že mu rozhodčí juko museli uznat, ale nezbývá mi než se s tím smířit a respektovat to. V závěru zápasu už jsem byl úplně vyřízený, hrabal jsem totální dno,“ hlesl vyčerpaným hlasem Jurečka, který na dubnovém ME v Budapešti obsadil rovněž deváté místo. "Nejsou to úplně špatné výsledky, co bych za ně před pár lety dal. Spíš mě mrzí, že pořád dělám spoustu chyb, na které doplácím. Aspoň je na čem pracovat,“ řekl.

Po premiérovém vystoupení mezi světovou elitou připustil, že jej vrcholná akce nezastihla v optimální formě. „Škoda, necítil jsem se úplně nejlépe. Možná jsem byl po náročném letošním roce až moc unavený a neměl takovou jiskru, jakou bych potřeboval,“ podotkl Jurečka. 

Jeho kouč Marcel Frenštátský souhlasně kýval hlavou. „Saša se mi už pár dní nezdál úplně ve své kůži, ale u něj je výhodou to, že na mnoha věcech může zapracovat. Byl na prvním mistrovství světa a ostudu neudělal. A my se do budoucna můžeme poučit, co v přípravě udělat jinak, aby na top akci byl nachystaný ještě lépe. Je to o vyladění formy,“ podotkl Frenštátský.

Jurečka účastí v 3. kole v Riu vyrovnal dosud nejlepší český výkon na letošním MS. Václav Sedmidubský ve středu také získal dvě výhry a jednou prohrál.

Česká výprava v Brazílii upíná největší pozornost k sobotě, kdy jde do akce Lukáš Krpálek ve váze do 100 kg. Jako úřadující mistr Evropy bude patřit k největším favoritům, v soutěži jej doplní ještě Michal Horák.

Vydáno pod