I letos se na Barum Rally bouralo. Závodník srazil motorkáře

Slušovice - Zlínské závody Barum Czech Rally poznamenaly i letos dopravní nehody. Jeden ze závodníků srazil při přejezdu na rychlostní zkoušku motorkáře. Případ, který se stal nedaleko obce Slušovice, policisté vyšetřují jako obyčejnou dopravní nehodu. Motorkář utrpěl otřes mozku a zlomeninu. V ohrožení života není.

Policisté případ stále vyšetřují, proto není jasné, zda motorkář ze svého stroje spadl, nebo závodník Jan Jelínek osmačtyřicetiletého muže srazil. Oproti loňské nehodě však policisté nebudou nehodu vyšetřovat ve zvláštním režimu, protože ke střetu došlo mimo rychlostní test. „Nehoda se stala na přejezdu před rychlostní zkouškou Pindula, na čtyřproudové silnici,“ řekl mluvčí Roman Ordelt.

Muž byl hospitalizován ve zlínské nemocnici, aby mohli lékaři vyloučit zranění páteře. Závodník Jelínek řekl, že motorkář, se kterým se střetl, byl jeho kamarád. „Proto bych tuhle událost nechtěl moc komentovat, půjdu za ním do nemocnice a doufám, že bude v pořádku,“ uvedl závodník.

Telefonát Josefa Kvasničky z Barum Czech Rally (zdroj: ČT24)

Bourali také soutěžící na okruhu. „Jedna posádka neplánovaně zastavila, tak vzniklo podezření, že se něco stalo. Pak se ukázalo, že posádka havarovala přes střechu,“ uvedl zástupce ředitele soutěže Jan Regner. Organizátoři připustili, že šlo o napjatý okamžik v dispečerském centru. Nakonec ale k žádnému zranění diváků nedošlo.

Hovoří zástupce ředitele soutěže Jan Regner (zdroj: ČT24)

Zlínské závody navštíví celkem až čtvrt milionu diváků. Policisté proto do akce nasadili vrtulník a do terénu vyslali bezpečnostní hlídky. Nejčastějším prohřeškem návštěvníků bylo překročení povolené rychlosti. Milovníci rally si rádi hrají na závodníky. Muži zákona řešili přes 170 případů nepřiměřené rychlosti.

„Prioritou je pro nás zajistit bezpečnost,“ vysvětlil vedoucí operačního střediska Štěpán Zachara. Právě nepřiměřená rychlost návštěvníků trápí policisty nejvíce. „Informace máme z policejního vrtulníku a z míst, kde máme rozestavěné hlídky,“ řekl Zachara. Kromě dopravních kontrol bojovali policisté i proti drobným krádežím.

Rychlost mají v hledáčku také pořadatelé závodů. Na trati oproti minulým ročníkům přibyly bezpečnostní prvky. Organizátoři to avizovali už před začátkem letošní sezóny vzhledem k loňským tragédiím. Na trati se proto objevily slámové retardéry.

Rozhovor s vedoucím policejního střediska na Barum Czech Rally (zdroj: ČT24)

Návštěvníci zlínského závodu jsou podle odhadů ekonomů schopni utratit až sto milionů korun během rally trvající tři dny. Pro východní Moravu jde tedy o velmi důležitou akci. Podle prvních odhadů ale bude letošní návštěvnost mírně nižší, než tomu bylo v předchozích letech. Z ekonomických důvodů totiž nepřijeli někteří zahraniční závodníci, což mohlo diváky odradit.