Sparta i díky dvěma trefám Hušbauera porazila Baník 4:1

Praha – Sparta doma přehrála Ostravu a minimálně do zítřka povede Gambrinus ligu. V utkání sice prohrávala po vlastní brance Costy, ale do poločasu stihl srovnat Hušbauer. Ve druhém dějství odčinil chybu gólem do správné sítě Costa, který dával na 2:1. Výsledek doupravil znovu Hušbauer a střídající Konaté, pro něhož to byl stejně jako pro Costu první zásah v české lize. Na tři trefy domácích nahrával záložník Bořek Dočkal.

V jedenáctce Sparty se poprvé od loňského dubna objevil stoper Brabec, který nahradil zraněného Švejdíka. Trenér Sparty Vítězslav Lavička zároveň vyslyšel přání fanoušků a poprvé v sezoně zařadil do základní sestavy oba hrotové útočníky Lafatu s Bednářem, přičemž kapitán Lafata hrál mírně zatažený.

„Romana jsme do sestavy nasadil zejména kvůli jeho produktivitě, ale vnímali jsme i tlak médií a fanoušků. Tento zápas se pro tuto volbu nabízel. Roman se tentokráte neprosadil, ale ukázal, že by tato spolupráce mohla v některých zápasech pokračovat,“ řekl trenér Lavička.

Obvyklý náhradník Bednář se snažil dokázat, že má v sestavě zůstat a od začátku se snažil být aktivní. Už v 5. minutě se dral do šance, po kontaktu s obráncem upadl a následně se hodně rozčiloval, že sudí neodpískal pokutový kop.

Sparta měla více ze hry, ale Lafata nejprve pálil vedle a v 18. minutě mu gólovou střelu zablokoval spoluhráč Bednář. A Hušbauerova technická rána šla těsně vedle. Ve 26. minutě přišel šok pro letenské fanoušky. Baníku vyšel skvěle rychlý brejk, Holzer z levé strany centroval a sparťanský bek Costa se snažil míč odvrátit před nabíhajícím Fantišem. V akrobatické pozici však zahrál tak nešťastně, že si srazil míč do vlastní branky.

Inkasovaný gól Spartou otřásl a chvíli na to mohl Baník udeřit podruhé. Za obranu se dostal Rolinc, brankář Vaclík mu rychlým vyběhnutím šanci zmařil, míč se však odrazil před Holzera, který mohl mířit do odkryté branky, ale Vaclík mu skočil pod nohy a vše vyřešil odkopem Vácha.

„Tato šance asi rozhodla. Pak to chtělo alespoň udržet vedení do poločasu a ani to se nepovedlo,“ mrzelo trenéra Baníku Martina Svědíka.

To Spartu probralo a zamkla Baník v jeho vápně. Série rohů a centrů nakonec přinesla vyrovnání. Dočkal poslal před branku centr téměř z prostoru pro rohový kop a Hušbauer se na přední tyči prosadil hlavou. Reprezentační záložník byl hodně aktivní a o chvíli později znovu pálil těsně vedle. A do branky se nevešla ani Bednářova hlavička po rohovém kopu.

V 55. minutě předvedla Sparta pohlednou rychlou kombinační akci, na jejímž konci byl Lafata, ale z hranice vápna pálil těsně vedle. Domácí se však dočkali v 64. minutě, kdy Dočkalův centr propadl ve vápně ke Costovi a ten vstřelil s pomocí tyče svůj první gól v české lize. Obránce ze Zimbabwe navíc napravil vlastní branku z první půle, což také náležitě oslavil.

„Líbilo se mi, že tým Costu podpořil po tom vlastním gólu. To se projevilo na jeho výkonu ve druhé půli. Ukazuje to na soudržnost týmu,“ těšilo Lavičku.

Hušbauer táhl zálohu místo Matějovského

Rozhodnuto bylo o dvě minuty později, kdy Hušbauer napřáhl z dálky a tentokrát mířil přesně. Brankář Bárta si na míč sice sáhnul, ale v cestě do branky mu nezabránil. Pro Hušbauera to byla již pátá trefa v sezoně, čímž se stal nejlepším sparťanským střelcem. Zároveň ukázal formu před kvalifikačním zápasem české reprezentace s Arménií, pro které je jedním z adeptů na základní sestavu místo potrestaného Daridy.

„Pepík Hušbauer je při současné formě důležitým členem týmu. Nejen pracovitostí, ale i svou efektivitou. V době, kdy nám vypadl Marek Matějovský, si na sebe naložil zodpovědnost tvůrce hry a dobře se s tím vypořádává. Reprezentační dres si plně zasluhuje,“ míní Lavička.

Utkání se pak už spíš dohrávalo, ovšem v poslední minutě předvedl hezkou akci Konaté, který se uvolnil kličkou do středu a střelou po zemi završil sparťanské vítězství.

„Ten gól byl však stejně jako ten třetí laciný. A nebylo to poprvé. Brankář Bárta by měl týmu více pomoc, proto možná sáhneme ke změně,“ řekl Svědík.

Sparta Praha - Baník Ostrava 4:1 (1:1)

Branky: 37. a 66. Hušbauer, 64. Costa, 89. Konaté – 26. vlastní Costa. Rozhodčí: Zelinka – Wilczek, Pelikán. ŽK: Droppa, Lukeš (oba Baník). Diváci: 9855.

Sparta: Vaclík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Dočkal (87. Přikryl), Hušbauer, Vácha, Krejčí (75. Konaté) – Lafata – Bednář (80. Vacek). Trenér: Lavička.

Ostrava: Bárta – Zawada, Frydrych, Baránek, Dedič – Petrus (73. Foltýn), Droppa, Lukeš, Holzer (46. Engelmann) – Fantiš – Rolinc (89. Kraut). Trenér: Svědík.

Vydáno pod