Vysílání Déčka odstartoval den plný zábavy, bylo u toho i ostravské studio

Praha/Ostrava – První den vysílání dětského kanálu ČT :D doprovodil dětský den v pražském Centrálním parku na Pankrácké pláni. Nabídl soutěže i ukázky nových pořadů. Mezi nimi nechyběli ani Draci v hrnci, které připravuje Televizní studio Ostrava.

Dětskou kuchařskou show připravuje osvědčený tým z oblíbeného magazínu Pod pokličkou. Dramaturgyněmi jsou Kamila Teslíková a Jana Strýčková, režisérem pořadu je Vladimír Mráz. „Přicházíme s novým formátem dětské kuchařské show, jakou žádná jiná televize u nás nevysílá. Chceme dětského diváka přesvědčit, že domácí jídelníček může být i jejich téma a že mohou významně ovlivnit jeho skladbu. Jestliže dnes často poukazujeme na špatné stravovací návyky, které u nás zdomácněly, mohou to být právě děti, které – i zásluhou tohoto pořadu – vnesou do situace u rodinného stolu podstatnou revoluci,“ míní Jana Strýčková.

Světem dobrot provázejí dva sourozenci, kteří jsou často sami doma a jejich královstvím je domácí kuchyně. Do máminy ledničky a spíže se vydávají za dobrodružstvím vaření, zároveň se dozvědí spoustu zajímavostí o potravinách, koření i o postupech, které české tradiční receptury neznají.

Draci v hrnci - Jak uvařit palačinky, lepší nežli od maminky (zdroj: ČT24)

„Ostravské studio tak navazuje na tradici oblíbených magazínů o zdravém životním stylu. Nezapomenutelný byl už v šedesátých letech doc. Rajko Doleček, který diváky seznámil s nebezpečným světem kalorií a dosáhl toho, že pojem zdravá výživa přestal být jen otravným sloganem ze zdravotnické osvěty. Řadu dalších podobně tematicky zaměřených pořadů prozatím uzavíral magazín Pod pokličkou vysílaný do konce loňského roku,“ dodává Kamila Teslíková.

Sourozence hrají Oskar Juchelka a Michaela Doubravová. Jejich animovaným alter ego jsou dva všeteční dráčci. Animace připravuje ostravské QQ studio.  

Draci v hrnci se na ČT :D vysílají každou neděli od 10.00 hodin.

Dalším pořadem, který pro ČT :D vyrábí ostravské televizní studio, je Čítanka. Každý všední den čeká děti jedna nebo více krásných pohádek českých autorů. Čítanka bude listovat v poutavých knížkách českých autorů a předčítat je budou herci ostravských divadel – Tereza Vilišová, Vladimír Polák a Anna Cónová. Přidal se k nim i Arnošt Goldflam, který bude číst své vlastní pohádkové příběhy.

„Hlavními kritérii pro náš výběr byly poutavost, hravost a srozumitelnost. Každý text s sebou nese nějaké sdělení a měl by pochopitelně také bavit – humorem, rytmem, veršem, hlasy svých postav. Hledali jsme hlavně mezi současnými autory a věříme, že jsme se do vkusu dnešních dětí trefili. Nechali jsme si poradit od literárních vědců, knihovníků i učitelů, ale zapojili jsme i svou rodičovskou zkušenost,“ upřesňuje autor námětu a dramaturg pořadu Martin Pekárek.

Čítanka se vysílá každý všední den ve 12.40. Repríza před večerním spaním je v 19.45 hodin.