Začal školní rok. Prvňáčků je letos zase více

Jižní Morava – Do školních lavic dnes poprvé usedly tisíce prvňáčků. Na jižní Moravě i Zlínsku, podobně jako ve zbytku republiky, jich letos bylo opět víc než loni. V roce 2012 chodilo do základních škol v Jihomoravském kraji více než 87 tisíc dětí, z toho bylo 11 600 prvňáčků. Letos je to o 200 víc. Těch, kteří jdou do školy poprvé, přibývá už třetím rokem. Obrátil se tak předchozí desetiletý sestupný trend.

Řada základních škol musela pro letošní rok otevírat více tříd. Prvňáčků totiž už několik let po sobě přibývá. Za vším stojí demografický vývoj, jemuž odpovídají právě změny v síti škol. Přibývá míst v mateřinkách a na základních školách, naopak se ruší místa na středních školách. „V našem kraji se nejvíc dětí v novodobé historii rodilo v letech 2007 až 2010 s absolutním maximem v roce 2008, kdy to bylo více než 13 tisíc dětí,“ uvedla ředitelka jihomoravské krajské správy Českého statistického úřadu Helena Kratochvílová. 

Do prvních tříd dnes v Jihomoravském kraji nastoupilo asi 11 800 dětí, loni jich bylo 11 396. V první školní den jsou k dispozici stále jen odhady počtů žáků. Oficiální výkazy se vyplňují až na konci září, v říjnu se pak zpracovávají. Celkem školy v kraji navštěvuje 88 000 žáků.

V kraji Vysočina je 249 základních škol, které navštěvuje celkem 41 000 žáků, z toho letos bylo 5 000 prvňáků. Zlínský kraj s 307 školami hlásí 47 300 žáků, z nich 5 900 tvořili prvňáčci.

Počty prvňáků na jihu Moravy porostou i dál. „Podle poslední zveřejněné projekce lze očekávat, že celkový počet školáků v našem kraji poroste až do roku 2020. Poptávka po místech ve školách není samozřejmě v celém kraji rovnoměrná - vyšší je hlavně v mladých oblastech, v zázemí města Brna,“ dodala Kratochvílová.

Nejmenší základní škola v Jihomoravském kraji je v Tetčicích. Zatímco před 138 lety, kdy byla založena, do ní chodilo 118 dětí, dnes zasedlo do lavic jen 13 školáků, z toho 5 prvňáčků. Naopak jednou z největších škol v kraji je ZŠ Sirotkova v Brně, kam chodí přes 800 dětí. Svůj první školní den tam dnes prožilo 75 prvňáčků.

První školní den na Základní škole 28. října v Brně-Zábrdovicích
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Vývoj počtu prvňáčků

                          2008                2009              2010            2011              2012   

Vysočina          4 737             4 796           4 649          5 010            5 048  

Jihomoravský   10 088           10 269          10 421        11 023          11 600

Zlínský            5 216             5 265            5 277          5 518            5 764 

Zdroj: Český statistický úřad, data jsou platná vždy k 30. 9. daného roku

O demografii hovoří ředitelka ČSÚ JMK Helena Kratochvílová (zdroj: ČT24)

Na začátek školního roku tradičně dohlížejí i strážníci, kteří hlídkují u přechodů v blízkosti škol. „Hlídky brněnské městské policie tentokrát zaujmou stanoviště u čtyřiceti škol, aby už svou přítomností upozornily na procházející děti. Počet přechodů pro chodce a rizikových míst, na nichž budou strážit zdraví žáků, je však ještě podstatně vyšší. U některých škol totiž budou korigovat provoz hned na několika vytipovaných místech,“ potvrdil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem, podle něhož opatření potrvá celý týden.

Táhnou sešity z recyklovaného papíru

Začátek školního roku je obdobím, kdy se prodává největší počet školních sešitů. Aby jich byl dostatek, musí se papírny na nápor připravovat už od nového roku, za první pololetí papírny vyrobí 24 milionů sešitů, většina z nich se prodá během dvou měsíců letních prázdnin.

I výroba sešitů podléhá trendům. Ještě v 60. letech měly sešity pevné desky, vazba byla šitá nití a z velké části je dělníci vyráběli ručně. „Samozřejmě zákazníky zajímá cena a v druhé řadě je zajímá obálka. Priorita jsou určitě recyklované výrobky. Dnešní doba si žádá ochranu přírody,“ vysvětlila výkonná ředitelka papíren Sylva Vodičková s tím, že dnes je šest prodaných sešitů z deseti vyrobeno z recyklovaného papíru.

Do školy s asistentkou

Na první školní den se těšila i jedenáctiletá Nikola Hoangová. Na rozdíl od ostatních dětí si ale nemohla vybrat, s kým bude sedět v lavici. Vedle ní totiž sedí její asistentka. „Nikolka dostala doporučenou asistentku už v 1. třídě. Někdy je hodně roztržitá a náladová,“ vysvětlila její maminka Lenka Hoangová. Nikolka je hyperaktivní, kvůli zdravotním problémům v dětství bylo její dozrávání trochu pomalejší než u jejích vrstevníků. Aby Nikolka vše zvládala, pomáhá jí asistentka Jolana Nussbaumová.

„Pomáhám jí při vyučování lépe pochopit text a zadání. Pomáhám jí, aby zvládala úkoly, aby věděla, co má dělat, aby se soustředila,“ popsala asistentka. „Nikolka je šikovná. Nejhorší je asi v matematice,“ dodala Nussbaumová a její slova potvrdila i sama Nikolka. „Mám ráda češtinu a angličtinu, matematiku moc ne,“ řekla školačka, která se na konec prázdnin podle svých slov těšila.

Jak se studuje s asistentkou? (zdroj: ČT24)

Znovu do školy – na vozíku 

Poprvé se dnes do školy vrací i Hana Volfová. Učitelka ze základní školy ve Valašském Meziříčí se vrací zpět do práce po úrazu, který ji upoutal na invalidní vozík. „Velmi se těším, protože škola je moje velká rodina – mám tam svoje kamarády a kolegy a hlavně mám hrozně ráda děti,“ svěřila se učitelka, která se rozhodla s nepřízní osudu bojovat. Tři dny v týdnu dojíždí na rehabilitace do Olomouce, zbylé dva všední dny pak stráví prací logopedky na základní škole. 

První den učitelky na vozíku Hany Volfové (zdroj: ČT24)

Loni v létě svoji bývalou učitelku přijela podpořit i oscarová zpěvačka Markéta Irglová, která vystoupila na benefičním koncertu na podporu zraněné ženy. Velkou podporou bude pro Hanu Volfovou právě i dnešní návrat do práce. „Víte, já jsem tohle zažívala hodněkrát, protože jsem tu pracovala víc než 15 let. Dojmy jsou stejné, jen já jsem na tom jinak. Určitě mi to tady velmi pomáhá, protože moji kolegové jsou i mí kamarádi a děti jsou skvělé,“ dodala učitelka. Zatím stále rehabilituje s nadějí, že jednou se znova postaví před katedru na vlastních nohou. „Je to spousta dřiny a cvičení a kdo ví, jak to bude vypadat. Ale nevzdám to a budu dřít dál,“ uzavřela Volfová.

Škola se odkládá 

Dveře školní budovy naopak zůstaly zavřené v jiné škole ve Valašském Meziříčí – na ZŠ Vyhlídka. Tu v půli srpna vytopil silný déšť, když stavební firma opravující střechu stavbu dostatečně nezajistila. Vedení školy nejprve zvažovalo dočasné přesunutí dětí do jiné školy, nakonec se rozhodlo prodloužit prázdniny. Zatímco pro mladší děti ze tříd na 1. stupni byla otevřena alespoň družina, starší děti zůstaly díky ředitelskému volnu doma až do 9. září. 

Hovoří ředitelka ZŠ Vyhlídka Daniela Miklová (zdroj: ČT24)

Odložením začátku školního roku chce vedení školy získat čas na to, aby se daly do pořádku vyplavené třídy a učebny - musí se vysušit, znovu vymalovat a vybavit nábytkem. „Celý pedagogický sbor je v práci a uklízí. To je teď jeho jediná pracovní náplň,“ popsala nezvyklý začátek školního roku ředitelka školy Daniela Miklová.

Téma prvního školního dne v UVR (zdroj: ČT24)