Animátorka ze Zlína odjíždí studovat k mistrům oboru do Los Angeles

Zlín - Tradice kvalitní české animace ze Zlína pokračuje. Důkazem je zahraniční úspěch studentky Zuzany Bahulové, kterou si prestižní americká vysoká škola California Institute of the Arts vybrala pro půlroční stáž. Věnovat se tu bude charakterové animaci v duchu zakladatele a duchovního otce školy - Walta Disneyho.

První animované snímky začala šestadvacetiletá studentka z Napajedel zkoušet před sedmi lety. Nejvíc ji ovlivnilo studium na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde by po návratu z šestiměsíční stáže měla obhájit svou dizertační práci. Úspěch na prestižní škole ji samotnou překvapil. „Vůbec to, aby se podívali na mé portfolio, normálně trvá několik měsíců. A já jsem to všechno vyřídila během asi dvou týdnů a ještě mi nabídli devadesátiprocentní slevu na školném. Takže předpokládám, že asi mě tam chtějí,“ popisuje své rychlé přijetí Bahulová.

Hovoří animátorka Zuzana Bahulová (zdroj: ČT24)

Více než spokojeni jsou se svojí doktorandkou také na zlínské univerzitě. „Dostat se na takovou prestižní školu, to se nepodaří každému. Je to pro nás pocta,“ potvrzuje Jana Janíková, děkanka Fakulty multimediálních komunikací na zlínské vysoké škole.

Životní osudy Otty Wichterleho

Zuzana Bahulová za své práce získala už řadu ocenění doma i v cizině. V zahraničí rovněž vystavovala. Jejím plánem je vytvořit ve Spojených státech animovaný snímek o veslování, kterému se sama věnuje. Na letošním mistrovství světa v přímořském veslování skončila spolu s Gabrielou Vařekovou na pátém místě. Ačkoliv první představy o budoucí podobě snímku už má, ráda by začala pracovat až pod dohledem a vlivem svých amerických učitelů. Příběh má vypovědět o síle odhodlání a vůli nikdy se nevzdat.

Klip k písni Jaromíra Nohavici - Ženy

Právě animace Otto Wichterle zaujala na festivalu Short Short Story Film Festival v USA. Následně jej odvysílala rakouská televize. Práce Zuzany Bahulové se objevily i na festivalech v Itálii či Portugalsku. Mladá animátorka byla také hostem pořadu Před půlnocí, kde připomenula i fakt, že například navrhla dresy, ve kterých na letní olympiádě soutěžil německý veslařský tým. Přesto je pro ni animace na prvním místě.

Klip k písni Zastávka u Brna od pražské skupiny The Tap Tap

Kalifornský institut umění sídlí v Los Angeles. První myšlenka na vznik podobné umělecké školy vznikla v hlavě Walta Disneyho už v roce 1960. Na této prestižní vysoké škole je možné studovat film, tanec, divadlo, výtvarné umění, fotografii, hudbu i animaci. Jedním z vedoucích Zuzany Bahulové bude i děkan Daniel Hansen, který sedmadvacet let pracoval pro Walt Disney Pictures a podílel se například na snímcích Aladdin nebo Pocahontas. „Určitě je to učebnicová ukázka toho, jak se má animovat, jak se má časovat v animaci, jak se postavičky mají hýbat,“ myslí si o Disneyho tradici Bahulová.

Snímek z roku 1964 představuje vizi Walta Disneyho o fungování Kalifornského institutu