Jihlava otočila zápas se Slavií, Znojmo podlehlo v souboji nováčků

Jihlava, Praha - Slávisté sice v Jihlavě ještě šestnáct minut před koncem vedli 1:0 gólem Škutky, ale pak Vaculík z penalty vyrovnal a Kopic přidal vítězný gól domácích. Svěřenci trenéra Petrouše tak nesplnili úkol tří výher a čeká je půlmilionová pokuta. Souboj letošních nováčků a nejhorších celků Gambrinus ligy gólově otevřel v prvním poločase Moravec, náskok pojistil po změně stran Bartek. Poslední Znojmo zůstává jediným ligovým týmem bez vítězství.

Slavia nezvládla závěr v Jihlavě a hráče čeká pokuta

Trenér Michal Petrouš byl hodně nazlobený. „Dnes jsme měli na vítězství, přesto jsme o tři body přišli. První poločas byl jasně v naší režii, po pauze nás Jihlava přitlačila,“ řekl trenér Slavie.

Od začátku to byli hosté, kdo byl na Vysočině nebezpečnější. Ve 13. minutě ještě Petrák nezamířil po rohu přesně, ale o dvě minuty později už hlavou po centru z levé strany síť za Blažkovými zády rozvlnil Škutka.

Jihlavané ohrožovali branku Černého pouze střelami zdálky, o které se staral hlavně Harba, nebo tradičně ze standardních situací. Hosté mohli ve 27. minutě pojistit vedení, ale při závaru před brankou jim chyběl větší důraz a brankář Blažek jim radost pokazil.

Ani ve druhém poločase Jihlava žádný ofenzivní válec nepředvedla. Až v 74. minutě v souboji s Dobrotkou upadl ve vápně Harba, rozhodčí Jech nařídil pokutový kop a kapitán domácích Vaculík se nemýlil.

Petrouše však rozhodčí o oprávněnosti penalty nepřesvědčil. „Když jsem viděl metr, jaký nastavil v prvním poločase, tak mi přišlo, že nešlo až o takový faul, který by musel pískat. Na druhé straně tomu šlo zabránit, je to o nešikovnosti hráče,“ uznal Petrouš.

Vrátit vedení Slavii mohl Kisel, ale zblízka netrefil Blažkovu branku. Slavia sice dál tvořila hru, ale rozhodující branku vstřelili domácí, když se čtyři minuty před koncem střelou k pravé tyči prosadil Kopic.

Trenér Jihlavy František Komňacký byl spokojený s výsledkem, ale ne s předvedenou hrou. Mužstvo kritizoval hlavně za výkon v prvním poločase. „V první půli Slavia dominovala, jasně nás přehrávala, o přestávce bylo potřeba hráče trochu probrat,“ prozradil po utkání.

Pochválil jen bosenského útočníka „z nouze“ Harise Harbu. „On se nejlépe cítí na pozici podhrotového hráče, ale v současnosti vzhledem k možnostem, jaké máme, je pro mě útočníkem číslo jedna. I v prvním poločase byl jediným, kdo snesl z našich hráčů přísnější měřítko,“ řekl Komňacký.

Slávisté tak třetí část úkolu, který měl napravit reputaci po debaklu od Teplic, nezvládli. Znojmo a Chomutov v poháru sice porazili, ale dnes vyšli naprázdno a budou znovu platit. „Nevyhráli jsme, tak ta pokuta přijde,“ potvrdil Petrouš.

Vysočina Jihlava - Slavia Praha 2:1 (0:1)

Branky: 74. Vaculík z pen., 86. Kopic - 15. Škutka. Rozhodčí Jech - Filípek, J. Paták. ŽK: Josel - Bortel, Hurka, Dobrotka. Diváci: 3780.

Jihlava: Blažek - Tlustý (85. Krejčí), Šourek, Kopic, Josl - Masopust, Jánoš (57. Karlík), Jungr (71. Přeučil), Koloušek, Vaculík - Harba. Trenér: Komňacký.

Slavia: Černý - Dostál, Dobrotka, Bortel, Hurka - Štěpán (46. Mičola), Zmrhal, Kisel, Petrák, Koreš (64. Juhar) - Škutka (78. Škoda). Trenér: Petrouš.

Bohemians 1905 v souboji nováčků porazili poslední Znojmo 2:0

Ve 22. minutě měli aktivnější Bohemians slušnou možnost otevřít skóre, ale Bartek v dobré pozici přestřelil. O pět minut později už Ďolíček slavil. Po Kalinově průniku se míč dostal k Moravcovi, který se v šestnáctce vyhnul dvěma obráncům a po zemi přesně zakončil.

„Klokany“ vedoucí gól povzbudil a po rychlé akci z levé strany opět ohrozili branku hostů. Bartkovu křížnou střelu tentokrát Hrubý vytáhl na roh.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

„My v poslední době máme vstupy do utkání docela solidní. Z posledních čtyř zápasů jsme čtyřikrát po půli vedli 1:0. Dneska to vedení bylo absolutně zasloužené,“ uvedl trenér Bohemians Jozef Weber.

„První poločasy z naší strany, to je malá hrůza. Ještě si před zápasem něco řekneme, motivujeme se, ale zůstane to v kabině. Říká se mi to těžko, ale mužstvo asi nemá vnitřní sílu. Stačilo to na druhou ligu, ale na první ligu je to málo,“ upozornil kouč Znojma Leoš Kalvoda.

Vedení v úvodu druhé půle mohl zvýšit Kalina, ale po přetaženém Šírlově centru trefil z úhlu jen boční síť. Po hodině hry pak hlavou zblízka minul nehlídaný Hora. V 62. minutě se již Bohemians dočkali druhého zásahu. Na dlouhý centr si před branku naběhl Bartek a tvrdou ranou k tyči překonal Hrubého.

„Při druhé brance není ani možné, že padesáti, šedesátimetrový nákop necháme ve vápně dopadnout na zem, přeskočí nás to a Bartek to zakončí s přehledem,“ nechápal Kalvoda.

Domácí soupeře sevřeli a byli blízko dalším brankám. Hora ale hlavičkoval znovu vedle a Šírlovu tvrdou ránu z úhlu vyrazil výborným zákrokem gólman Znojma. Hosté až deset minut před koncem poprvé výrazněji ohrozili Berkovce, brankář vršovického mužstva ale průnik střídajícího Tomečka zlikvidoval a Okleštěk pak z dorážky těsně přestřelil.

„Utkání jsme kontrolovali až do nějaké 70. minuty, kdy podvědomí a obavy o výsledek vždy u hráčů jsou. Znojmo si nějaké příležitosti a závary vytvořilo. Dneska mi tam k úplné spokojenosti chyběl jen třetí gól, který by to utkání rozhodl,“ uvedl Weber. „Když to ale vezmu celkově podle průběhu utkání, tak myslím, že vítězství 2:0 je spravedlivé,“ dodal kouč Bohemians.

Bohemians Praha 1905 - 1. SC Znojmo 2:0 (1:0)

Branky: 27. Moravec, 62. Bartek. Rozhodčí: Orel - Jiřík, Štěrba. ŽK: Šmíd, Šírl - Helísek, Buchta, Heinz. Diváci: 4592.

Bohemians: Berkovec - Kalina, J. Štochl, Šmíd, Šírl - Moravec, Rada, Jindřišek, Hora (83. Krch), Bartek (90. Růžička) - M. Štochl (80. Kolář). Trenér: Weber.

Znojmo: Hrubý - Hříbek, Simerský, Hnaníček, Mudra - Helísek (70. Tomeček), Buchta (53. Zeba), Hrošovský (46. Vašíček), Nepožitek, Okleštěk - Heinz. Trenér: Kalvoda.