Soud odmítl zneplatnit kandidátku Moravskoslezské ČSSD

Ostrava - Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl návrh na vydání předběžného opatření, kterým chtěli někteří členové ČSSD v Moravskoslezském kraji zabránit podání stranické kandidátky na krajském úřadu. Mluvčí soudu Alena Novotná informovala, že rozhodnutí zatím není pravomocné. Na složení kandidátní listiny pro sněmovní volby si stěžují i sociální demokraté z Olomouckého kraje.

Jedním z žalujících je primátor Ostravy Petr Kajnar.Tvrdí, že fakt, že ho jeho straničtí kolegové nenominovali do sněmovny, ve skutečnosti odráží nedemokratičnost uvnitř ČSSD. Lídrem Moravskoslezské ČSSD je Lubomír Zaorálek. Na dalších předních místech kandidátní listiny do předčasných sněmovních voleb je mimo jiné Adam Rykala. Oba uvedli, že seznam kandidátů je nenapadnutelný a to, že se Kajnar obrátil na soud, považují za velmi nešťastný krok. 

Kajnar a další sociální demokraté zdůvodnili žádost o vydání předběžného opatření tak, že kandidátní listina je v rozporu se stanovami ČSSD a s řádem sestavení kandidátních listin pro předčasné volby. „Soud se do hloubky nezabýval tím, zda kandidátní listiny vznikly demokraticky a v souladu s předpisy, kterými se politická strana řídí, a to z toho důvodu, že neshledal důvod naléhavosti – aby bylo rozhodnuto předběžným opatřením,“ uvedla mluvčí soudu Alena Novotná.

Petr Kajnar
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Vedle napadení vlastních kandidátek musí ČSSD řešit také pětici žalob, které na ni podali vyloučení členové, s největší pravděpodobností rovněž v souvislosti s předčasnými volbami; bez stranické legitimace totiž nemohou figurovat na kandidátkách, pokud nedostanou výjimku od vedení strany. Žaloby přišly z Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje.

„Rozhodnutí může situaci v ČSSD uklidnit,“ soudí politolog Miloš Brunclík z CEVRO Institutu. „Jakékoli další rozviřování této kauzy by straně spíše škodilo. Souboje o volitelná místa na kandidátce probíhají v každé straně před jakýmikoli volbami; novinkou je, že tentokrát se to dostalo k soudu. Zatím má navrch vedení strany,“ řekl.