Další soud s údajným šéfem vyděračů: Dostal nového obhájce

Zlín - Pokračující proces s Miroslavem Maslákem opět zaměstnává zlínský soud. Při posledním zasedání požádal třiatřicetiletý Slovák o změnu obhájce z důvodu ztráty důvěry mezi ním a jeho právníkem. Soud jeho přání vyhověl. Dnes jednání pokračuje.

Miroslava Masláka k soudu opět přepravila početná policejní eskorta i s vězeňskou službou. Situaci ve vzduchu jistil policejní vrtulník. Hned na začátku jednání podal obžalovaný žádost o propuštění z vazby. Argumentoval například zatajováním důkazů. Soudu nabídnul rovněž finanční záruku, že by se řízení nevyhýbal. Soud ale jeho žádosti nevyhověl.

Obžalovaný Miroslav Maslák podal také námitku na podjatost předsedy senátu Radomíra Koudely, ani tentokrát neuspěl. Muž čelí obvinění z vydírání, nedovoleného ozbrojování, porušování domovní svobody a šíření poplašné zprávy. Soudní líčení projednávající jeho vinu je ale opakovaně doprovázeno obstrukcemi ze strany obžalovaného.

Při posledním zasedání požádal Maslák o změnu obhájce. Údajným důvodem pro změnu advokáta byl jeho blízký vztah se členy soudního senátu. Obžalovaný Maslák proto dostal nového právníka ex offo Pavla Jiříčka. Ten si musel nově nastudovat celý soudní spis. Proces, při kterém mají být vyslechnuty desítky svědků, proto po srpnovém odkladu opět pokračuje čtením důkazů. Poškození budou vypovídat ve čtvrtek, už teď je naplánováno dalších deset jednání až do poloviny listopadu.

Podle obžaloby gang pod vedením Miroslava Masláka údajně vydíral české i slovenské podnikatele. Jen na východě Moravy to mělo být pětadvacet majitelů heren, diskoték a dalších firem. Podle státního zástupce způsobili škodu ve výši nejméně 1,25 milionu korun. Maslák čelí podobnému obvinění i na Slovensku, kde mu hrozí až výjimečný trest. Tamní justice ale nepodala žádost o vydání Masláka na Slovensko. Také soudní proces u našich východních sousedů byl doprovázen řadou odkladů a obstrukcí ze strany obžalovaného. Nakonec se mu podařilo trestu uniknout kvůli procesní chybě.

Postupně tak sílí obavy, že se Maslák snaží proces zdržovat. Pokud totiž soud hlavní líčení neuzavře do dvou let, musí ho propustit z vazby. Během prázdnin podal Maslák desítky stížností na postup zlínského soudu i na své vzetí do vazby. Jen k Vrchnímu soudu došlo sedm stížností, k Ústavnímu soudu další dvě. Ačkoliv jsou společně s Maslákem souzeni i další čtyři komplicové, ti zůstávají na svobodě.