Do Ostravy se sjeli zástupci všech Českých center v zahraničí

Ostrava -Úkolem Českých center je posilovat dobré jméno naší země za hranicemi. Jedním z důvodů setkání právě v Ostravě je větší zájem o představení regionu v zahraničí.

Zástupci dvaceti dvou metropolí z celého světa přijeli do Ostravy se stejným cílem. Navázat kontakty a představit moravskoslezský region v zahraničí.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

„Tato prezentace pro nás není novinkou, řada projektů už proběhla v minulosti, například dny Ostravy v New Yorku,“ uvedla ředitelka Českých center Vilma Anýžová.

„O Ostravě se ví, že je tady Festival nové hudby. V Evropě je to rarita a myslím si, že Ostrava si dělá dobré jméno,“ komentovala snahu města Pavla Niklová z Českého centra New Yorku.

Českou kulturu od letošního jara prezentuje také nové centrum v Soulu.

Vůbec nejstarší centrum je ve Varšavě. Podle tamního ředitele Petra Janyšky je obliba České republiky v Polsku veliká. Poláci mají rádi české spisovatele, filmy i hudebníky. Mezi největší hvězdy v Polsku patří ostravský rodák Jarek Nohavica.

„Nedávno měl Jarek Nohavica ve Varšavě koncert a do posledního místa bylo vyprodáno. Polovina sálu znala jeho písničky a zpívala s ním nejenom česky, ale i polsky,“ informoval Petr Janyška.

K padesátému výročí sestavní čočkostroje, který vyrobil první měkkou kontaktní čočku, připravila Česká centra projekt Otto Wichterle – příběh kontaktní čočky. Katalog určený pro odborníky v Ostravě převzal syn světoznámého vědce.

Dvacet dva zástupců Českých center zůstane v Ostravě ještě zítra. Příští setkání se uskuteční opět za rok, nejpravděpodobněji v Západočeském kraji.