Ostravská divadla zahájila společně další sezónu

Ostrava – Divadelní sezónu zahájila ostravská divadla společně už popáté. Na náměstí Monsignore Šrámka předváděli ukázky svých představení. Program vyvrcholil večerním přímým přenosem úryvků z opery Lohengrin, které se promítaly z jeviště Divadla Jiřího Myrona na jeho fasádu.

Balet Národního divadla Moravskoslezského chystá tři premiéry. Vrcholem sezóny má být projekt Návraty domů s hudbou Leoše Janáčka. Soubor nastuduje poprvé v historii tři choreografie.

„V okamžiku, kdy se složený večer skládá ze tří choreografií, je to vždy pro jakýkoliv soubor náročné, protože jsou to tři rozlišné charaktery pohybu,“ uvedla umělecká šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Také činohra má spoustu premiér. Uvede třeba Shakespearova Macbetha a opera odstartuje sezónu Werdiho Ernani. Premiéra se bude konat při příležitosti nedožitých dvoustých narozenin Giuseppe Verdiho.

Strýčkem Váňou se zase představilo Divadlo Petra Bezruče.

Do svého hlediště lákala také Komorní scéna Aréna a do šedesáté sezóny vstupuje Divadlo loutek. Po premiéře Zlatovlásky ho čeká festival Spetakulo Interese. „Je to jubilejní desátý ročník a sjedou se tady loutkáři z celého světa,“ uvedla Jaroslava Adámková, zástupkyně ředitele Divadla loutek Ostrava.

Letos poprvé si divadla vybrala náměstí Monsignore Šrámka, prostor mezi Divadlem Jiřího Myrona a Katedrálou Božského spasitele, který běžně slouží jako parkoviště.

„Musím říct, že tady ten prostor má mnohé z divadla. Přitahuje, protože je to takové krásné skoro zapomenuté náměstí v centru,“ uvedl Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla Moravskoslezského.

Večer se pak na fasádě divadla rozezněly árie z opery Lohengrin živě přenášené z jeviště. Stalo se tak poprvé v historii Ostravy.

Vydáno pod