Nový školní rok začal i pro handicapované děti

Ostrava - Do lavice na Gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce usedla poprvé i zdravotně handicapovaná Monika Procházková. Škola pro ni musela přizpůsobit třídu i rozvrh hodin. V loňském roce chodilo do českých škol téměř padesát tisíc dětí s handicapem.

Bez vozíku a cizí pomoci se Monika Procházková ze Staré Bělé neobejde. Ve dvou letech jí lékaři diagnostikovali spinální svalovou atrofii, která způsobuje postupné odumírání svalů.

Rodiče si mezi školami moc vybírat nemohli, a tak rozhodovala bezbariérovost. Gymnázium v Ostravě-Hrabůvce všechny požadavky splnilo.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Studenta s tak těžkým handicapem na tomto ostravském gymnáziu ještě neměli. Škola se na to ale pořádně připravila. „Základem bylo najít třídu v přízemí a přizpůsobit ji, tedy udělat mezery mezi lavicemi tak, aby tam projela vozíkem, koupit lavici,“ uvedla Šárka Staníčková, ředitelka gymnázia.

Překonávat ostatní bariéry Monice pomůže asistentka pedagoga. Ta s ní bude ve třídě celý den. „Je to normální, to se stává. Budeme se s ní normálně kamarádit a pomáhat jí, když bude něco potřebovat,“ komentoval příchod nové spolužačky její spolužák Martin.

V loňském školním roce navštěvovalo základní školy přes čtyřicet tisíc dětí s handicapem, na středních školách jich bylo kolem osmi tisíc. Integrace mezi zdravé děti jim podle rodičů i učitelů velmi pomáhá.

Vydáno pod