Nulté ročníky mají děti připravit na zápis do škol

Brno - Včerejším dnem začala řadě prvňáčků povinná školní docházka. Některé děti ale chodí do školy ještě dříve. Navštěvují totiž přípravné neboli nulté ročníky. Protože některé z nich nechodily do školky, na zápis do první třídy je tu připraví.

„Přípravné třídy na naší škole fungují od roku 1995. Zjistili jsme, že žáci ze sociálně znevýhodněného prostředí potřebují před vstupem do školy roční přípravu. To se osvědčilo,“ vzpomíná na začátky své práce Ludmila Altmanová, ředitelka ZŠ na náměstí 28. října v Brně. Ne všechny děti totiž absolvovaly mateřskou školu, která by je na nástup do první třídy připravila.

„V minulém školním roce fungovaly přípravné třídy na čtyřech základních školách v Brně,“ konstatoval mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Nulté ročníky navštěvuje okolo stovky dětí, zájem o přípravné vzdělání je tedy podle něj přiměřený. „Zatím není potřeba je rozšiřovat. Pokud by byl ale vyšší, jsme připraveni přípravné ročníky rozšířit,“ potvrdil Žára.

O nultých ročnících hovoří ředitelka Ludmila Altmanová (zdroj: ČT24)

Šestatřicet dětí navštěvuje také dvě přípravné třídy na náměstí 28. října. Podle zájmu je škola schopná nabídnout ještě jednu další třídu. Velkou část žáků tvoří děti ze sociálně znevýhodněných oblastí, které hůře ovládají češtinu. Protože mnoho věcí nedokáží pojmenovat, stydí se mluvit.

„Některým chybí základní hygienické návyky. Nejsou třeba taky připraveni na soustředění v první třídě,“ popsala situaci Altmanová. Přechod na základní školu je pro mnoho dětí velký zlom. S přípravou na nový vzdělávací režim jim pomáhají nejen pedagogové přípravných tříd, ale také asistenti.

Počet přípravných tříd v Brně

Školní rok

Počet ZŠ

       Počet tříd

Počet žáků

2009/2010

     4

        5               

51

2010/2011

     3 

        6

89

2011/2012

     3

        8

118

2012/2013

     3

        8

97

Zdroj: Magistrát města Brna