Mistrovství zásahových jednotek: slaňování z vrtulníku i ostřelování

Březina - V celorepublikovém mistrovství policejních zásahových jednotek měří své síly deset pětičlenných jednotek elitních policistů z celé země. Letošní klání mimořádně navštívili také zástupci Německa, Slovenska a Polska. Desátý ročník neveřejné soutěže se letos koná ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina na Vyškovsku a své vítěze bude znát v pátek ráno.

Zásahové jednotky z celé republiky soupeří už od včerejška v disciplínách, které jsou zároveň běžnou součástí jejich služby. „Smyslem soutěže bylo porovnat jednotky tak, abychom kluky motivovali. Snažíme se navodit reálné situace, se kterými se setkají při běžné práci,“ vysvětlil vedoucí zásahové jednotky jihomoravské policie Zdeněk Frank. Mimo jiné sem patří střelba, běh, opičí dráha, ovládání automobilu v náročném terénu, slaňování z vrtulníku i práce s horolezeckou technikou. Celkem se muži zákona utkají v sedmi disciplínách.

Hovoří vedoucí jihomoravské zásahové jednotky Zdeněk Frank (zdroj: ČT24)

Jihomoravský tým si v předchozích ročnících vedl dobře. Letos ale coby organizátor závodů nestartuje. „Myslím si, že patříme mezi nejlepší týmy, protože až na jednu výjimku jsme v desetileté historii závodů vždy stáli na stupních vítězů,“ pochlubil se Frank, jehož tým byl loni na druhém místě.

Fyzicky náročná soutěž si někdy vyžádá i zranění. „Už je to řadu let, ale kolegovi praskl úvazek a spadl z pětatřiceti metrů z vrtulníku. Kromě pár vypadaných plomb a obraženin byl zcela bez zranění. Je to nepochopitelné, asi při něm stálo něco víc než jen štěstí,“ zavzpomínal na náročnost mistrovství Frank.

Jaké zásahové jednotky existují?

Celorepublikovou působnost mají v ČR jen dva útvary: Útvar rychlého nasazení (URNA) a Skupina operativního nasazení, která pracuje pro Celní správu. Policejní zásahové jednotky fungují i na úrovni krajů, ne všechny kraje ale mají svůj útvar. Tzv. zásahovku má Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Královehradecký kraj, Jihomoravský kraj, Ústecký kraj a hlavní město Praha. V Olomouci pak pracuje tzv. Zatýkací tým.