Adra otevřela v Karviné sociální šatník pro chudé

Karviná - Obyvatelům Karviné začal sloužit sociální šatník a charitativní obchod provozovaný organizací Adra. Lidé, kteří předloží potvrzení o hmotné nouzi nebo finanční tísni, budou moci získat až deset kusů oblečení měsíčně zdarma. Většinou věcí přispěli místní lidé ve sbírce.

Místnosti v přízemí bytového domu na karvinském sídlišti Ráj jsou plné regálů s obnošenými věcmi. Najít tady lze bundy, mikiny, kalhoty, ale také obuv či ložní prádlo. Charitativní společnost Adra otevírá sociální šatník.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Lidé, kteří jsou v hmotné nouzi a mají potvrzení ze sociálního odboru nebo z úřadu práce, jsou obslouženi v sociálním šatníku a věci, které dostanou, jsou zdarma,“ uvedla Marcela Holková, vedoucí sociálního šatníku.

Limitem je deset kusů na osobu a měsíc. Zřízení šatníku inicioval karvinský magistrát. Ve městě jsou zhruba dvě pětiny lidí v hmotné nouzi nebo těsně na její hranici.

Součástí prostor je také charitativní obchod s trochu lepším oblečením a domácími potřebami, jejichž zakoupením lidé podpoří činnost Adry ve městě. Regály obou prodejen pomohla naplnit sbírka.

„Zařízení tohoto obchodu je asi z tří čtvrtin zboží karvinských obyvatel,“ uvedla Marcela Holková.

Sociální šatník a charitativní obchod teprve otevírají. Třem místním ženám už ale pomohly. Díky nim našly práci.

Paní Monika Pavlová byla dva roky v evidenci na úřadu práce. Dobrovolnictví jí nakonec přineslo placené zaměstnání.

„Chtěla jsem tady pracovat jako dobrovolník, zapojit se do této akce. Docházela jsem tady už v průběhu prázdnin, pomáhala jsem všechno připravovat,“ uvedla Monika Pavlová.

Charitní nebo sociální šatník funguje v Moravskoslezském kraji už v deseti městech. Pracovníkům v nich projde rukama obnošené oblečení o váze až desítek tun.

Vydáno pod