Inscenace Z Deniku Ostravaka slaví dvě stě repríz. A je pořád vyprodaná

Ostrava - Herci z ostravského Divadla loutek slaví. Odehráli dvě stě repríz inscenace Z deniku Ostravaka. Ta vznikla podle internetových zápisků, které v ostravském dialektu píše blogger s přezdívkou Ostravak, jehož identitu se nikdy nepodařilo odhalit. Svérázným způsobem v nich komentuje aktuální dění i své soukromé zážitky.

Před šesti lety znal zápisky bloggera Ostravaka téměř každý. Hlavní roli v nich hrála Ostrava. Režisér Radovan Lipus a dramaturg Marek Pivovar byli první v zemi, kteří na jeviště převedli internetový blog. 

„Věděli jsme, že máme nabídku dělat v Divadle loutek a Radek přišel s tím, že to bude Ostravak Ostravski. Musel to několikrát zopakovat, protože já už jsem měl v plánu něco jiného, ale nakonec jsme tedy udělali právě Ostravaka a dnes rozhodně ani jeden z nás nelituje,“ uvedl dramaturg a spoluautor textu Marek Pivovar.

Na jevišti divákům Ostravak popisuje jeden rok ze svého života. Třeba první noc s novým DVD přehrávačem, silvestrovskou oslavu s přáteli nebo rodinné obědy, při kterých vyjde najevo, že se otcova hornická přilba se změnila v berušku.

Svou první velkou a zásadní roli na jevišti vytvořil v Ostravakovi i osvětlovač divadla Antonín Šimela. Jeho bezpečnostní technik diváky nejprve přijde školit a pak se sám stane obětí havárie amoniaku.

Po dvou sté repríze už inscenace Z deníku Ostravaka není úplně stejná. Herci do ní vložili nápady, které se objevily při reprízách a průběžně se musela měnit jména prezidentů i hejtmanů. Vyprodáno je stále.

Internetový blogger Ostravak přestal pravidelně komentovat aktuální dění ve stejném roce, kdy vznikla tato inscenace. Teď se ozývá jen občas. Napsal například letos v květnu, když město koupilo fotbalový stadion na Bazalech.

Inscenace Z deniku Ostravaka hraje divadlo šest let. Za tu dobu se divadlo Divadlo loutek rozrostlo, přibyla k němu alternativní scéna. V hereckém souboru přibylo šest dětí a tři vnuci.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)