Dvaasedmdesátiletý cestovatel obchází celou republiku

Moravskoslezská kraj - Obejít podél hranic celou republiku, takový sen má dvaasedmdesátiletý František Kafka z Prahy. Teď mu chybí už jen necelé dvě stovky kilometrů, aby si ho splnil. Závěrečný úsek ho čeká právě v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Ve středu o půl jedenácté přijíždí František Kafka pražským expresem na karvinské hlavní nádraží. Začíná tady poslední etapu své cesty kolem České republiky.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na pouť se vydal v roce 2007. Obešel Krušné hory, Šumavu, jižní Moravu, Bílé Karpaty i Beskydy. Ušel tisíc devět set sedm kilometrů. Teď mu zbývá posledních sto sedmdesát. Svou cestu zakončí ve Vrbně pod Pradědem.

„Republiku se dá obejít i za tři měsíce. Když vyrazím jednou až dvakrát do roka a jdu týden, jedenáct dnů, tak si cestu opravdu vychutnávám, protože jdu sám. Zastavím, kde chci, odbočím, kam chci, zdržím se, kde chci,“ uvedl František Kafka.

Na cestách má s sebou jen turistické hole a dvacetikilový batoh. Noci tráví v penzionech, nebo v přírodě.

Etapový pochod po obvodu republiky zorganizoval už v 70. letech Český svaz turistů. Tehdy to jeho účastníkům trvalo čtyři roky. Dvaasedmdesátiletému Františku Kafkovi teď o tři roky déle.

Podle slov Františka Kafky je pěší turistika nejkrásnější a nejzdravější sport, jaký existuje.

Ve středu se pan Kafka vydá směr Dolní Benešov. Do svého cíle chce dorazit v polovině příštího týdne.