Berdych skončil na US Open v osmifinále, podlehl Wawrinkovi

New York - Poslední český zástupce ve dvouhře na US Open končí. Tomáš Berdych nepotvrdil dobrou formu z posledních dnů a týdnů a poté, co na posledním grandslamu sezony do osmifinále neztratil ani set, podlehl v osmifinále devátému nasazenému Stanislasi Wawrinkovi po setech 6:3, 1:6, 6:7 a 2:6. Rodák z Valašského Meziříčí tak již popáté z posledních šesti vzájemných střetnutí prohrál se svým neoblíbeným švýcarským soupeřem.

Český tenista v utkání začal nadějně. Nepřesvědčoval sice při prvním podání, avšak přesto měl na kurtu výborný pohyb, diktoval tempo hry, zasazoval přesné údery a jen zřídkakdy chyboval. Když svému soupeři sebral podání za stavu 3:2, zdálo se, že pro pátého hráče světového žebříčku jde vše dobrým směrem.

Druhý set však pro Berdycha skončil naprostým fiaskem. První hru vyhrál až po pěti odehraných gemech, přičemž Wawrinka dokázal využít dva brejkboly. Švýcar podával nesmírně spolehlivě a nedal českému tenistovi žádný prostor. V celém utkání zahrál celkem 14 es oproti Berdychovým třem, a i přes občasné nevynucené chyby působil jistěji zvláště při dlouhých výměnách a po druhém podání. Berdych získal 35 % druhých Wawrinkových servisů, zatímco švýcarský tenista jich světové pětce sebral 54 %.

Berdych nedokázal udržet koncentraci nejen při „běžných“ výměnách, neporadil si však ani v situacích, kdy dostal velké příležitosti ke zvrácení stavu. Wawrinka ve třetí sadě vedl 5:4 a podával na vítězství v setu, pak však hru ztratil dvojchybou. Výmluvný pro průběh zápasu však byl fakt, že Berdych svůj následný servis ztratil stejným způsobem. A přestože ještě nakonec dovedl set do tie-breaku, ztratil svůj minibrejk i zde.

To byl ostatně klíčový moment utkání. Ve čtvrtém setu se sice frustrovaný český tenista stále snažil o dominanci ve výměnách, na chytré údery jeho soupeře však nedokázal reagovat tak, aby Wawrinku dostal po delší dobu pod tlak. Švýcar tak přidal ještě další brejkbol a poté, co Berdych při svých posledních servisech nedokázal dostat stopbal přes pásku, ani úder pod nohy do kurtu, vypadl z posledního grandslamu sezony s devátým nasazeným hráčem po setech 6:3, 1:6, 6:7 a 2:6.

„Začal jsem dobře, ale pak musím říci, že Stan začal hrát výborně, velmi solidně a v mé hře moc věcí nefungovalo,“ řekl Berdych. „A když je soupeř tak dobrý jako Stan, tak to prostě nestačí.“ Šanci na zvrat mohl mít Berdych ve zkrácené hře třetí sady, v které jako první získal mini brejk, ale neuspěl. „To byl hodně důležitý moment zápasu. On to zvládl o trochu lépe a samozřejmě se mu pak šlo do čtvrté sady mnohem klidněji,“ řekl. „Hrát proti Tomášovi je vždycky náročné, protože vás dostane pod tlak, ale mně všechno sedlo. Na tenhle večer nikdy nezapomenu,“ řekl Wawrinka.

Do semifinále čtyřhry postoupil Radek Štěpánek. Spolu s Indem Leandrem Paesem porazili ve čtvrtfinále pákistánsko-nizozemskou dvojici Ajsam Kúreší, Jean-Julien Rojer a nyní vyzvou americké bratry Boba a Mikea Bryanovy. Ve dvouhře nadělovaly světové jedničky kanáry. Srb Novak Djokovič smetl Španěla Marcela Granollerse za 79 minut 6:3 a dvakrát 6:0 a Serena Williamsová z USA nepovolila Španělce Carle Suarézové během 52 minut ani jednu hru.

„Mám za sebou jeden z nejlepších zápasů na US Open, všechno mi teď vychází,“ řekl Djokovič. „Hrála jsem hodně dobře, ale věřím, že mám ještě prostor ke zlepšení,“ řekla obhájkyně titulu Williamsová, která pokazila Suárezové pětadvacáté narozeniny. „Je to dobrá hráčka, ale v těžký podmínkách jí to nešlo,“ uvedla Američanka.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 34,3 milionu dolarů):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo: Wawrinka (9-Švýc.) - Berdych (5-ČR) 3:6, 6:1, 7:6 (8:6), 6:2, Djokovič (1-Srb.) - Granollers (Šp.) 6:3, 6:0, 6:0, Murray (3-Brit.) - Istomin (Uzb.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, 6:4.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Štěpánek, Paes (4-ČR/Ind.) - Kuréši, Rojer (5-Indie/Niz.) 6:1, 6:7 (3:7), 6:4.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: S. Williamsová (1-USA) - Suárezová (18-Šp.) 6:0, 6:0.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Medinaová, Soares (5-Šp./Braz.) - Hradecká, Čermák (ČR) 6:4, 6:7 (3:7), 13:11.

Juniorky: Čtyřhra - 1. kolo: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Alvesová, Tomicová (Braz./Austr.) 6:2, 6:2.