Marta Töpferová se vrací ke kořenům. Hraje moravský folklór

Brno - Včerejší koncert české rodačky a americké hudebnice Marty Töpferové v pasáži Dominik nabídl její nový projekt Milokraj. Po létech věnovaných latinskoamerické kultuře se Marta rozhodla čerpat z českého a moravského folklóru. Jejím stálým hudebním partnerem je Tomáš Liška, se kterým vystoupila i v Brně.

„Myslím, že to, že se vracím ke své rodné řeči, se mnou dělá něco hlubokého. Poprvé píšu texty v češtině a mám z toho velkou radost,“ popsala své pocity z návratu ke kořenům Töpferová. Byl to její nápad upustit na chvíli od španělských a latinskoamerických písní a v sestavě cimbál, kytara, housle a kontrabas znovu navázat na tradici svého rodiště.

„Latinskoamerická hudba je pro mě druhý domov. Myslím, že ji nikdy úplně neopustím, ale teď nastala důležitá životní etapa vrátit se. Narodila jsem se v Ostravě a když jsem byla malá, máma trávila hodně času v Beskydech. Je mi to velice blízké,“ vysvětlila svou silnou vazbu k Moravě dcera známého českého herce. Pouto k lidovým tradicím v sobě objevil i její kolega Tomáš Liška, se kterým spolupracuje už šest let. „ Nemůžu říct, že bych od dětství poslouchal cimbálovku, ale v té krvi to je,“ stručně vysvětlil své pocity Liška.

Hovoří zpěvačka a hudebnice Marta Töpferová (zdroj: ČT24)

S projektem Milokraj už vystupovali také v zahraničí. Tuzemský folklór tak vyvezli do Belgie, Holandska, Velké Británie či Polska. Příští rok by své umění rádi předvedli také ve Francii, Španělsku a Spojených státech. „Myslím, že Evropané jsou zvyklí poslouchat hudbu v jazyce, kterému nerozumí. V Americe to mají jinak. Přesto věřím, že díky těmto hudebníkům si lidé hudbu užijí, i když nebudou rozumět češtině,“ doufá Töpferová.

Návrat ke kořenům iniciovala sama zpěvačka. Na své texty v rodném jazyce je náležitě pyšná. „Také moje babička napsala několik textů, které jsem zhudebnila. Nedávno jí bylo 85 let,“ pochlubila se sympatická hudebnice.

No comment: Koncert Marty Töpferové a Tomáše Lišky (zdroj: ČT24)

Marta Topferova

Marta Töpferová, uměleckým jménem Marta Topferova, se narodila v roce 1975 českým rodičům. Jejím otcem je herec a bývalý senátor Tomáš Töpfer. V jedenácti letech emigrovala do USA s matkou a sestrou. „Byla jsem odříznutá od vlastní kultury, takže když jsem začínala nový život v Americe, byla jsem přitahována různorodostí této země a tíhla jsem především k přistěhovalcům,“ říká umělkyně. 

Během dospívání v novém prostředí Marta začala cítit velkou spřízněnost se španělským jazykem a hlubokou náklonnost k latinskoamerické hudbě a kultuře. Naučila se plynně španělsky, což je její třetí jazyk po češtině a angličtině.  

Začala studovat techniku zpěvu a hlasu typickou pro latinskoamerickou hudbu, hru na kytaru, navštěvovala taneční lekce a studovala hudbu i tanec přímo ve Španělsku. BBC Martu popsalo jako „přední světlo dnešního hnutí nueva canción (nových písní)“ a její elegantní, hluboký a podmanivý hlas okouzluje posluchače po celém světě již více než deset let

Zdroj: MartaTopferova.com

Vydáno pod