AVÍZO: Farmářské slavnosti ve Všeni u Turnova

V Libereckém kraji zpestří babí léto v polovině září unikátní akce. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství ČR pořádá v sobotu 14. září od 10 hodin na farmě rodiny Lyerových ve Všeni u Turnova Farmářské slavnosti. Na statku chce veřejnosti přiblížit venkov a pravý selský život.

Poznat opravdový den na farmě budou mít jedinečnou příležitost rodiny s dětmi z celé ČR na statku Radko Lyera. Na programu je kromě prohlídky farmy a života na statku, her a kvízů o farmaření, řemeslné stezky a interaktivní dílny také taneční workshop v letním rytmu pro ty nejmenší a vystoupení kapely Rangers. Na celodenní akci je vstup zdarma.

Ministerstvo chce, aby mladé rodiny víkendové pobyty v obchodních centrech vyměnily za tradici a cesty na venkov.

Slavnostmi chce Ministerstvo zemědělství propagovat české zemědělství a rodinám s dětmi ukázat, jak domácí hospodářství vůbec vypadá. Aby děti věděly, co to je české domácí zvíře, jak vypadá husa, koza nebo kachna. Často sice vědí, jaká zvířata žijí v Africe, ale vůbec netuší, co máme u nás doma.

Dalším důvodem je představit lidem jinou možnost nákupu čerstvých a kvalitních potravin, kterou je prodej ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím. Umožňuje totiž pohodlný způsob nákupu čerstvé zeleniny, drůbeže, králičího masa, mléka, živých ryb nebo jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Na slavnostech kromě informací o potravinách v informačním stánku návštěvníci obdrží také přehled a kontaktní údaje na farmáře s prodejem ze dvora i brožuru s informacemi o potravinách oceněných značkou Regionální potravina. Na webu slavností je také veřejnosti přístupná nová mapa, ve které si spotřebitelé mohou vyhledat farmáře ve svém okolí a nakupovat u něj přímo na dvoře. Farmářské slavnosti pomohou lidem lépe se orientovat v tom, co se v Česku vyrábí a co dobrého farmáři produkují.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

Informace o akci:

Kdy: sobota, 14. 9. 2013, od 10:00 do 16:00 hod.

Kde: farma rodiny Lyerových, Dvůr Borčice – Všeň 28, 511 01 Turnov, Liberecký kraj

11.00 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

11.15 OVLÁDÁNÍ KONĚ – Parelliho metodou na dálku (10 min.)

11.30 kapela ČESKÝ RÁJ (30 min.)

12.00 DRUM CIRCLE – bubnování pro celou rodinu (30 min.)

12.30 kapela ČESKÝ RÁJ (30 min.)

13.00 TANEČNÍ WORKSHOP – letní rytmy pro děti i rodiče (20 min.)

13.30 kapela ČESKÝ RÁJ (30 min.)

14.00 VYSTOUPENÍ JEZDECKÉHO KLUBU – Dvůr Borčice (10 min.)

15.00 koncert skupiny RANGERS

- Prohlídka ekologické farmy, která se specializuje na chov koní pro sportovní a rekreační účely, ubytování, pořádání dětských táborů a jezdecké kurzy

- Možnost svezení dětí na koních v průběhu celého dne

- Možnost zakoupení kvalitních produktů a výrobků z farem

- Farmářská stezka – 8 naučných stanovišť her a kvízů o farmaření a životě na venkově pro děti i dospělé

- První zemědělci v Čechách – 5 naučných stanovišť, která přibližují dětem dobu Neolitu - pečení pšeničné placky, skolení kance a další

- Řemeslná stezka – 3 stanoviště naučné stezky o řemeslech včetně výroby slaměné panenky

- Mensa stezka v korunách stromů

- Vodní hrátky s loděmi v korytech

- Interaktivní dílny – děti si naplní pytlíček vonnými purpurami, vytvoří si podzimní dekoraci pomocí ubrouskové metody (decoupage)

- Hrátkobraní – pohádkové doupě s čarodějnicí, mušle s pokladem, rýžování zlata, tetování na celé tělo a malování na obličej

Farmářskými slavnostmi provede návštěvníky moderátor Zdeněk Vrba.

Lenka Procházková