Horníci chystají v Ostravě velkou demonstraci. Bojí se o mzdu a práci

Ostrava - Horníci, kteří jsou nespokojeni s politikou majitelů černouhelných dolů na Karvinsku a Frýdecko-Místku NWR a OKD, budou 17. září v Ostravě demonstrovat. Jde jim především o existenci, zachování pracovních míst a přijatelnou mzdu. Horníci začali mít obavy z budoucnosti poté, co NWR (společnost New World Resources) oznámila miliardové ztráty a ohlásila úsporná opatření. Hrozí mimo jiné uzavření Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, ve kterém pracuje více než tři a půl tisíce lidí a mnoho dalších tato šachta živí v navazujících činnostech.

„Vedení firmy nás chce odřít o dvacet procent platu. To je neúnosné. Zaměstnanci nám dali jasně najevo, že tudy vyjednávání o kolektivní smlouvě vést nemáme,“ prohlásil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Dodal, že horníci jsou značně nespokojení a nervózní. „Měli jsme strach, aby se nepouštěli do něčeho sami. I proto jsme začali připravovat společnou demonstraci,“ dodal Jaromír Pytlík. Některé party třeba uvažovaly o tom, že po šichtě odmítnou vyfárat na povrch.

Šéf Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel iniciativu chápe a podporuje. „Vzhledem k tomu, že spolumajitel firmy Zdeněk Bakala měl asi sedm let zisky kolem padesáti miliard korun, tak si odbory nemyslí, že by peníze na horníky, kteří pracují v těžkých podmínkách, nesehnal,“ řekl serveru Týden.cz Sábel.

Bohumír Dufek a Jan Sábel
Zdroj: ČT24

Zatímco Pytlík odhaduje, že se na demonstraci sejde nejméně čtyři sta lidí, Sábal mluví o tisících.

„Jedeme na tři směny a demonstrace bude v pracovní den. Ale účast slíbili i horníci z Mostecka. Věříme, že se přidají i zaměstnanci dalších průmyslových podniků na Ostravsku, kterým také hrozí propouštění,“ dodal Jaromír Pytlík.

Zdeněk Bakala
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Sábel: Bude to výstražná demonstrace

Jan Sábel je přesvědčený, že demonstrace představuje pouze vztyčený prst a začátek. „Tlak od zaměstnanců OKD musí teprve přijít,“ uvedl Sábal.

Sraz účastníků demonstrace nazvané Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu bude 17. září ve tři odpoledne na parkovišti u stadionu Bazaly. Odtamtud se pochod nespokojených vydá směrem k Prokešovu náměstí v centru Ostravy, kde demonstrace bude pokračovat proslovy.

Odbory s vedením OKD stále nepodepsaly kolektivní smlouvu. „Náš návrh na snížení mezd o sedm procent zaměstnavatel smetl ze stolu. Ve čtvrtek má kolektivní vyjednávání pokračovat. Ještě jsme nedostali žádné podklady. Netuším, o čem bychom se měli bavit,“ řekl Sábel.

Podle ředitele vnějších vztahů OKD Petra Jonáka by se pokles neměl týkat základního platového tarifu, ale spíše bonusů, které „v dobrých dobách neúměrně narostly,“ uvedl.

Podle posledních vyjádření vedení OKD zůstane ohrožený Důl Paskov v provozu minimálně do konce roku 2014. NWR tvrdí, že jeho provoz je příliš nákladný, proto uvažuje o jeho uzavření. Kvůli špatné ekonomické situaci NWR prodává také koksovny OKK v Ostravě-Přívoze. Provoz by měl ale být i při změně majitele zachován.

Co by znamenalo uzavření Dolu Paskov?

Společnost OKD má zhruba 13 000 zaměstnanců (k tomu další tisíce agenturních pracovníků), a patří tak k největším zaměstnavatelům v Moravskoslezském kraji. Na její provozy jsou navíc navázány další tisíce pracovních míst v dodavatelských firmách.

V koksovnách OKK, o jejichž prodeji NWR jedná se dvěma potenciálními zájemci, pracuje zhruba 700 lidí. Noví provozovatelé mají údajně zájem provoz koksoven zachovat.

Důl Paskov má asi 2 500 zaměstnanců. Pokud se jeho prodej nezdaří, nejpravděpodobnější možností dalšího postupu je uzavření. Jak již dříve sdělil ČT mluvčí OKD Vladislav Sobol, nemuselo by to nutně znamenat propuštění lidí, kteří na dole pracují. Firma počítá s tím, že velká část pracovníků by byla převedena na jiné doly v ostravsko-karvinském revíru, podobně jako tomu bylo při uzavření dolu Dukla v roce 2007.

Jak ale připustil finanční ředitel NWR Marek Jelínek, nepodaří se převést všechny zaměstnance. To je údajně „největší téma“, na němž teď vedení pracuje. Uzavření dolu Paskov tak vyvolává obavy ze zvýšení nezaměstnanosti v celém regionu a prohloubení sociálního napětí.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD) nicméně opustil myšlenku, že by město důl za symbolickou cenu odkoupilo. „Na pracovní schůzce s kolegy z vedení města jsme se dohodli, že město do dolu majetkově vstupovat nebude. To je úkol pro stát, aby situaci nějak řešil,“ uvedl s tím, že uzavření dolu by bylo pro region katastrofou. „Odrazilo by se to na poklesu životní úrovně obyvatel, navíc by to pravděpodobně přineslo nárůst kriminality,“ obává se primátor.

Proč se musí důl Paskov uzavřít?

Kvůli vysokým nákladům. Majitel tvrdí, že těžba na tomto dolu je drahá a technologicky náročná – mají to na svědomí jednak komplikované geologické podmínky a jednak skutečnost, že důl Paskov je vůbec nejhlubším dolem OKD. Vytěžená tuna uhlí tak stojí více, než za kolik se prodá na trhu, což negativně ovlivňuje hospodaření OKD.

„Problém dolu Paskov je v tom, že jeho nákladovost je zhruba dvojnásobná oproti průměru celého OKD. A při dnešních cenách je jeho provoz neudržitelný, to je prostě fakt. A zároveň náš předpoklad je, že se ceny uhlí dramatickým způsobem v dohledné době nezvýší,“ konstatoval finanční ředitel NWR Jelínek.