Den s dokumenty České televize

Ostrava - Česká televize, Televizní studio Ostrava, je letos hlavním mediálním partnerem Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády České republiky, které se konají 21. - 22. září na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Tak jako každý rok i tentokrát podpoříme tuto exkluzivní událost nejen ve svém vysílání, ale i podílem na doprovodném programu. Ve čtvrtek 19. září se v ostravském Minikině na Kostelní ulici bude konat Den s dokumenty České televize. Dopolední program je určen pro studenty středních škol, na odpoledne pak zveme ostravskou veřejnost.

Letos uplynulo 60 let od vydání rozkazu, díky němuž umírali lidé na elektrických drátech na našich západních hranicích. Při této příležitosti studentům středních škol a profesorům dějepisu promítneme v 8:30 a v 10:30 tři krátké dokumenty (Dráty, které zabíjely, Roztrhán zaživa a Největší vítězství) z cyklu Příběhy železné opony. Projekce se zúčastní také novinář a autor literární předlohy i scénáře Luděk Navara, který je připraven besedovat s diváky.

Den s dokumenty České televize
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Odpolední vysílání je určeno široké veřejnosti. V 17:00 hodin začíná předpremiéra nového televizního dokumentu Válka očima dětí. Dokument nabízí šest příběhů dětí, které válku zažily v různých dobách a na různých místech světa. Svědectví pamětníků, kteří se v dětství stali očitými účastníky bombardování Drážďan, byli dětmi v době bitvy na Dukle, v době války ve Vietnamu nebo během bojů v africkém Kongu, své dětství prožili během války v bývalé Jugoslávii nebo v Čečensku. Tvůrci jsou připraveni po projekci odpovídat na dotazy diváků.

Televizní dokument Válka očima dětí vznikl v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové. Autor scénáře: Martin Pekárek a Aleš Koudela, režie Aleš Koudela.

Dny NATO v Ostravě (zdroj: ČT24)