Sezóna na Helfštýně vrcholí

Helfštýn - Kejklířům a žonglérům bude o víkendu patřit hrad Helfštýn u Lipníku nad Bečvou. Akce je jednou z mnoha, které správa památky pořádá proto, aby přilákala ještě více návštěvníků. Na jejich nižším  počtu se totiž na začátku sezóny podepsalo špatné počasí. Propad už Helfštýn letos nedožene. Na nezájem turistů si ale jedna z největších zřícenin u nás stěžovat nemůže.

Patří k dominantám údolí Moravské Brány. Hrad Helfštýn z přelomu třináctého a čtrnáctého století je navíc jedním ze strážců Jantarové stezky. Na tuto kdysi významnou obchodní cestu dohlížel společně s hrady ve Starém Jičíně a Hukvaldech.
„Na Helfštýně žila celá řada slavných rodů. Kdybychom vyjmenovali jenom ty opravdu nejslavnější, tak by to byli Kravařové, Pernštejnové nebo taky Ditrichštejnové,“ uvedl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Od sedmnáctého století byl ale hrad systematicky likvidován. Dnes ho ministerstvo kultury oficiálně eviduje jako zříceninu.
Správa hradu se přesto snaží udržet památku v co nejlepším stavu. Problémy jí ale působí kilometr a půl dlouhé hradby, které jsou místy v havarijním stavu.
„Každoročně se nám podaří nějaký kousek přespárovat tak, aby neohrožoval návštěvníky. Když si vezmeme, že hradební obvod patří k nejdelším v republice, tak jsou to spíš takové kapičky v moři,“ uvedl Jan Lauro. 
Kapky tentokrát dešťové navíc na počátku letošní sezóny zavinily, že si Helfštýn přišlo prohlédnout mnohem méně lidí než v předchozích letech. Ti, kteří dorazili, ale odcházeli nadšení.
Helfštýn v posledních letech proslul především díky Hefaistonu. Festival, v jehož rámci umělečtí kováři z celého světa předvádí svoji práci, se letos na hradě konal už po dvaatřicáté.
Kromě kovářů se ale na Helfštýně pohybuje taky strašidlo. Zelená paní údajně utonula v místním jezírku. Teď prý chodí po hradě a zanechává za sebou zelené stopy. Zřejmě nejvíc se jí líbí v bývalé mincovně. Tady je totiž stěna, které se podle pověsti dotkla, nejzelenější.
Říká se, že když se jí dotknete a v duchu vyslovíte jedno přání, které ale nikomu nesmíte prozradit, tak se vám to přání do roka splní.
Jedno přání má i sám kastelán. A to, aby se dařilo sehnat peníze na úpravy hradu rychleji, než hlodá zub času.