Sábel: Situace v Ostravě je kritická, žádáme o pomoc premiéra i prezidenta

Ostrava - „Situace je vážnější, než jsem si před dnešním jednáním myslel,“ komentoval dnešní nedohodu odborů s vedením OKD předseda Odborového svazu pracovníků hornictví Jan Sábel. Už samotný návrh odborářů na sedmiprocentní snížení platů považoval za velice vstřícný a požadavek OKD na mnohem rozsáhlejší škrty podle něj povede k ostrým protestům horníků, ale také k vyhrocení sociální situace v celém regionu. O pomoc se proto odboráři chystají požádat nejen premiéra a ministra průmyslu, ale také prezidenta.

„Samozřejmě že návrh odmítneme,“ řekl Sábel k podmínkám, které horníkům dnes nabídlo vedení OKD. Naopak od protestů podle něj odboráři rozhodně neustoupí, po dnešku je navíc chystají ve větším rozsahu a radikálnější formou, připojit by se mohly i další odborové svazy.

Odboráři už také mají naplánovanou schůzku s premiérem a ministrem průmyslu, který je zároveň spolu s moravskoslezským hejtmanem členem zvláštní komise zaměřené na situaci horníků na Ostravsku, do řešení by rádi zapojili i prezidenta. „Tady se jedná o celý region,“ upozornil.

„Já nechci po vládě, aby dotovala OKD,“ řekl Sábel, jedním dechem ale dotal, že nějakým způsobem by stát těžbu uhlí podporovat měl. „Nezaměstnaný stojí stát víc než podpora těžby, která zachová pracovní místa,“ upozornil Sábel, který je zastáncem tazvané sociální těžby nebo daňových úlev pro těžařské firmy.

  • „Není možné, aby firmy zkolabovaly, musí se najít řešení,“ vzkazuje politikům odborář.

Hlavním viníkem nicméně podle něj zůstává management OKD, který neadekvátně reagoval na situaci na trhu způsobenou rozvojem těžby břidlicových plynů ve Spojených státech a z toho plynoucího dovozu levného uhlí do Evropy, ale také plýtval prostředky, nakupoval neúměrně drahé stroje a přeplácel vrcholové vedení. Prostředky na řešení krize by tak měl přinést majitel firmy Zdeněk Bakala. „Když mohl vysát z OKD byty, měl by se teď také starat,“ řekl na adresu Bakaly Sábel. „Ať si na to půjčí,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

OKD se s odboráři nedohodlo

Vedení OKD odborářům oficiálně představilo nový návrh kolektivní smlouvy na roky 2014 až 2018. Těžební společnost v něm počítá s omezením odměn a benefitů. Odborům se ale plán nelíbí. Jednání už trvají déle než rok. Na jedné straně stojí odboráři, kteří hájí zájmy horníků. Na druhé vedení firmy argumentující špatnými hospodářskými výsledky. Zástupci OKD ale tvrdí, že jejich návrh počítá se zachováním mzdových tarifů a omezení se dotkne jen benefitů nebo odměn. To ale může podle odborářů dělat u některých horníků až třetinu mzdy.

Nový návrh OKD

  • snížení prémií o 20 %
  • zrušení příplatků na dovolenou a Vánoce
  • snížení příspěvků na penzijní připojištění a životní pojištění
  • omezení poukázek na volnočasové aktivity

Jednání o kolektivní smlouvě na další 4 roky bude pokračovat příští středu. Obě strany tvrdí, že stojí o kompromis. Z jejich vyjádření se dá ale vyčíst, že výrazně ustupovat nechtějí. Už teď je jasné, že 17. září vyjdou horníci do ostravských ulic. Plánované demonstrace by se mělo zúčastnit několik stovek lidí nejen z OKD. „Demonstrace bude v každém případě. Ty názory se tak dalece odlišují, že bude nějakou dobu trvat, jestli se vůbec podaří najít nějaký kompromis,“ řekl dnes předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

OKD zaměstnává zhruba 13 000 lidí. Předloni tam hrubá průměrná mzda činila 36 498 korun a pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 123 korun měsíčně. Firma kvůli úsporám stěhuje své ředitelství z Ostravy na Důl Darkov, chce prodat společnost OKK Koksovny. Jedná se i o prodeji Dolu Paskov, který zaměstnává přes 3 000 lidí a kvůli vysokým nákladům mu hrozí i zavření.